Topolánek reaguje na dění ohledně Lipavského a Zemana: Je to strašně trapné. Podle něj jde o dětinské chování

Páteční rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat ministrem zahraničí kandidáta Pirátů Jana Lipavského pobouřilo řadu současných, ale i bývalých politiků.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Hlava státu už dopředu avizovala, že jednoho z kandidátů na ministra jmenovat nebude. Jméno Jana Lipavského (Piráti) oznámil prezident Miloš Zeman v pátek po skončení série rozhovorů s jednotlivými adepty na vedení ministerstev, které vedl v posledních několika dnech. Přestože Ústava něco jako veto na jmenování ministra nezná, prezident má za to, že je to možné.

Kalousek: Nemá to dobré řešení

Jako důvody pro nejmenování Lipavského Hrad uvedl jeho údajně nízkou kvalifikaci, distancovaný postoj ke spolupráci v rámci V4, distancovaný postoj ke vztahu s Izraelem a návrh Lipavského, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky. Rozhodnutí hlavy státu rozvířilo diskusi ve veřejném prostoru. Jak informují Novinky k aktu prezidenta se vyjádřil také bývalý expremiér Mirek Topolánek (ODS). Podle něj je Zemanovo rozhodnutí trapné.

„To je tak strašně, strašně trapné, že tam chybí snad jen ‚sežral spolužákovi svačinu‘. Kdo to, proboha, psal?!“ uvedl ke stanovisku Hradu Topolánek na sociální síti Twitter. Situaci komentoval také další z bývalých politiků ministr financí a někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj Petr Fiala zaváhal a velmi těžce se bude z této situace dostávat. „Žádné dobré řešení teď nemá,“ napsal Kalousek.

Rozhodne Ústavní soud

Zemanův krok nenechali bez reakce také vrcholní zástupci koalic, které skládají novou vládu. Došli k závěru, že o vzniklém kompetenčním sporu by měl rozhodnout Ústavní soud. Podobný názor má i mnoho ostatních politiků. Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) má za to, že Zeman nerespektuje ústavu a celou situaci by tak měl vyřešit právě Ústavní soud.

iZdroj fotografie: Miloš Zeman – prezident České republiky / Facebook
Miloš Zeman

„V situaci, kdy tato země a její občané nutně potřebují vládu s většinou ve Sněmovně, tak je to dvojnásob nezodpovědné,“ myslí si Výborný. Pražská politička Hana Kordová Marvanová v té souvislosti připomněla situaci z roku 1998, kdy Zeman tvrdil, že ministerské veto je v rozporu s Ústavou. „Já vím, že ‚jen idiot nemění názory‘, možná je ale načase se zase vrátit k těm původním. Těm, co jsou v souladu s ústavou!” napsala bývalá poslankyně směrem k hlavě státu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články