Zemanův projev sklidil vlnu nevole. „Hodně laciné, i na Zemana,“ řekl europoslanec Pospíšil. Co si o projevu myslí další politici?

Prezidentův nedělní projev ke shrnutí roku se shledal s kritikou a nepochopením u většiny lídrů vládních stran. S výroky souhlasil jen Petr Fiala.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zástupce nového kabinetu Petra Fialy (ODS) souhlasí s výroky prezidenta Zemana o nejdůležitějších úkolech vlády. Na prvním místě je jednoznačně pandemická situace, dále se shodli na řešení vysokých cen energií a snížení deficitu státního rozpočtu. Vánoční projev prezidenta však sklidil spíše kritiku.

Strašil a nespojoval

Představitelé ostatních vládních stran však prezidenta Zemana spíše kritizovali. Zejména za výroky o terorismu a zelené politice. „Pan prezident správně zmínil nutnost řešení pandemie, energií a obřího schodku. Bohužel sdělení snížil strašením terorem či šířením dezinformací o zákazu plynu v roce 2030. Digitální a ekologická transformace má být výzvou, ne hrozbou. A prezident má společnost spojovat, ne štěpit,“ reagoval místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Klíčové problémy prezident pojmenoval správně. Určitě se shodneme v podpoře očkování nebo jaderné energie. Některé fámy kolem Green Dealu, třeba zákaz topení plynem, je nutno uvést na pravou míru. Nic takového neplatí. A buďme k sobě ohleduplní. To prospěje nám všem,“ citovalo Forum24 twitterový příspěvek šéfa lidovců Marka Výborného.

Nepochopení výroků

Vlna kritiky se nezastavila jen u hlav vládních stran. Zemana pranýřovali i europoslanci. „Už jsem dávno vzdal to, že by pan prezident mohl alespoň v době Vánoc mluvit o hodnotách společnosti a snažit se ji spojovat. Srovnávat ale Zelený úděl s teroristy z Tálibánu je už hodně laciné. I na Zemana,“ citovaly Seznam Zprávy prohlášení Jiřího Pospíšila (TOP 09) na sociálních sítích.

iZdroj fotografie: s vědomím Jiřího Pospíšila / Facebook
Jiří Pospíšil

Konečná slova hlavy státu, že blaho republiky je naším nejvyšším zákonem, komentoval europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Nevím, proč děkoval minulé vládě. Rekordní zadlužení, rekordní počet zemřelých s covidem-19, střet zájmů premiéra,…“ divil se europoslanec.

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články