Dáváte olej na studenou pánev? Zaděláváte si na problém, o kterém se vůbec nemluví

Smažení tímto způsobem může zkazit chuť jídla i poškozovat pánev. Přitom stačí jen změnit postup.

i Zdroj fotografie: Stangoldsmith/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Při smažení většina lidí řeší především výběr oleje. Jak jsme ověřili na webu dTest, mezi Čechy jsou nejčastěji používané slunečnicové, řepkové a olivové. Mnozí pak pro určité pokrmy s oblibou sahají také třeba po kokosovém, avokádovém a dalších druzích. Kromě volby typu oleje je však neméně důležité také to, kdy lidé olej na pánev nalijí. Ovlivnit to může nejen chuť jídla, ale také životnost pánve.

Olej na studenou pánev nepatří

Jak redakce Událostí247 zjistila, nalít olej na pánev a až poté začít se smažením nemusí být vždy to pravé ořechové. Tuk se totiž začne nerovnoměrně rozkládat a snadno se připálí. To pak samozřejmě ovlivní nejen chuť jídla, ale také může při častém opakování této chyby postupně poškodit pánev.

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastnit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

Nebezpečný olej v českých obchodech. Prodával se ve velkém. Teď ale vyšla pravda na povrch

iZdroj fotografie: Leon Brocard / Creative Commons / CC BY-SA
Oblíbený je zejména slunečnicový, řepkový a olivový olej

Zároveň, vyhnout bychom se měli také používání olejů ve spreji. Také ty mají na životnost pánve negativní vliv, zejména v případě nepřilnavého, teflonového nádobí. Jak jsme zjistili z informací na webu The New York Times, tento olej totiž obsahuje lepivý sójový lecitin, který způsobuje usazeniny, například na bocích pánve. A tyto nánosy je pak velmi těžké z pánve odstranit, potvrzuje web Today.

Jsou tu i další negativa

Mnohé oleje mohou postupným zahřívání ztratit důležité látky a zhořknout. To ostatně potvrdili i vědci ve studii na webu PubMed Central. A vyhnout bychom se měli také tomu, aby olej při zahřívání překročil kouřový bod. Ten je pro každý typ oleje jiný jak vyplývá z tabulky na webu Colorado State University. Vždy ale platí, že jakmile se z oleje začne kouřit, tedy jakmile k překročení kouřového bodu dojde, jeho kvalita se zhoršuje. Navíc může mít poté takový olej negativní vliv i na zdraví, jak jsme dále zjistili na webu The Health Sciences Academy.

V českých obchodech se objevil prudce nebezpečný olej na vaření. Lidé si ho kupovali ve velkém. Měli by ho ihned vyhodit do koše

iZdroj fotografie: Realeklas / Creative Commons / CC-BY-SA
Některé postupy mohou poškozovat pánve

I my v redakci Událostí247 jsme dříve často olej lili na pánev za studena. A nejde ani tak o pohodlnost, jako spíše o zvyk, který člověk dělá zcela automaticky. Změna postupu ale skutečně stojí za to. A tak, pokud i vy tuto chybu děláte, zkuste to alespoň pro jednou změnit. Odměnou vám bude méně přepáleného oleje, méně zápachu, lepší chuť a hlavně rovnoměrně osmažené jídlo a delší životnost pánve.

Dáváte olej na studenou, nebo rozpálenou pánev?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články