Smažení tímto způsobem může zkazit chuť jídla i poškozovat pánev. Přitom stačí jen změnit postup.
Při smažení většina lidí řeší především výběr oleje. Jak jsme ověřili na webu dTest, mezi Čechy jsou nejčastěji používané slunečnicové, řepkové a olivové. Mnozí pak pro určité pokrmy s oblibou sahají také třeba po kokosovém, avokádovém a dalších druzích. Kromě volby typu oleje je však neméně důležité také to, kdy lidé olej na pánev nalijí. Ovlivnit to může nejen chuť jídla, ale také životnost pánve.
Olej na studenou pánev nepatří
Jak redakce Událostí247 zjistila, nalít olej na pánev a až poté začít se smažením nemusí být vždy to pravé ořechové. Tuk se totiž začne nerovnoměrně rozkládat a snadno se připálí. To pak samozřejmě ovlivní nejen chuť jídla, ale také může při častém opakování této chyby postupně poškodit pánev.
Zároveň, vyhnout bychom se měli také používání olejů ve spreji. Také ty mají na životnost pánve negativní vliv, zejména v případě nepřilnavého, teflonového nádobí. Jak jsme zjistili z informací na webu The New York Times, tento olej totiž obsahuje lepivý sójový lecitin, který způsobuje usazeniny, například na bocích pánve. A tyto nánosy je pak velmi těžké z pánve odstranit, potvrzuje web Today.
Jsou tu i další negativa
Mnohé oleje mohou postupným zahřívání ztratit důležité látky a zhořknout. To ostatně potvrdili i vědci ve studii na webu PubMed Central. A vyhnout bychom se měli také tomu, aby olej při zahřívání překročil kouřový bod. Ten je pro každý typ oleje jiný jak vyplývá z tabulky na webu Colorado State University. Vždy ale platí, že jakmile se z oleje začne kouřit, tedy jakmile k překročení kouřového bodu dojde, jeho kvalita se zhoršuje. Navíc může mít poté takový olej negativní vliv i na zdraví, jak jsme dále zjistili na webu The Health Sciences Academy.
I my v redakci Událostí247 jsme dříve často olej lili na pánev za studena. A nejde ani tak o pohodlnost, jako spíše o zvyk, který člověk dělá zcela automaticky. Změna postupu ale skutečně stojí za to. A tak, pokud i vy tuto chybu děláte, zkuste to alespoň pro jednou změnit. Odměnou vám bude méně přepáleného oleje, méně zápachu, lepší chuť a hlavně rovnoměrně osmažené jídlo a delší životnost pánve.
Dáváte olej na studenou, nebo rozpálenou pánev?


