Zatímco většina potravin v poslední době spíše zlevňuje či zůstává na stejných cenách, existují i suroviny, pro než tento trend neplatí.
Zdražování některých potravin nebere konce. Jednou z těch, u kterých cena stále roste, je kakao. Nejedná se přitom o žádnou novinku. O tom, že tato důležitá potravina se stává nedostatkovým zbožím a tudíž roste její cena psaly Události247 již na začátku roku. Tento trend však nadále pokračuje. A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla obrátit.
Proč tato oblíbená potravina zdražuje?
Podle čerstvých údajů se cena 1 tuny kakaa nedávno vyšplhala nad magickou hranici 10 tisíc dolarů, píše web Ekonews. Konkrétně stálo tisíc kilogramů této komodity 10 500 dolarů, což je v přepočtu asi 250 tisíc korun. V porovnání s loňským rokem tak jde o zhruba čtyřnásobný nárůst. Je tak evidentní, že potravina roste na ceně skutečně astronomickým tempem.
Důvodů je celá řada. Tím hlavním jsou ale klimatické změny a s nimi související špatné úrody kakaových bobů. „Za prudkým nárůstem cen kakaa je řada dlouhodobých strukturálních změn, které jsou spojeny s klimatickými změnami, především suchem, poklesem úrody a se zintenzivňujícími snahami zabránit deforestraci,“ cituje server Ekonews mluvčí společnosti Nestlé pro Česko a Slovensko Terezu Skrbkovou.
Cenu však ženou nahoru i další faktory. Server CNN Prima News zmiňuje například ekonomické problémy farmářů v západní Africe, kteří kvůli nízkým výdělkům nemají dostatek financí na novou výsadbu. A svůj podíl na celé věci mají i finanční spekulace světových investorů i samotných pěstitelů. To vše způsobuje, že tato potravina stále roste na ceně.
Zdražují i sladkosti
Ruku v ruce s rostoucí cenou kakaa samozřejmě zdražují také z něj vyrobené produkty. Těmi hlavními jsou oblíbené sladkosti, zejména čokoláda či čokoládové tyčinky. Jak uvádí web iDnes, výrobci si suroviny nakupují dlouho dopředu, díky čemuž zatím ceny svých produktů drží v přijatelných mezích. Levné zásoby jim ale mohou brzy dojít. A cukrovinky tak nejspíš čeká skokové zdražení i o desítky procent. Pokud tedy čokoládu máte v oblibě i vy, udělejte si radši zásoby. Jinak se brzy nedoplatíte.
Řada výrobců již nyní situaci řeší a snaží se dramatickému zdražení předcházet. A to nejrůznějšími způsoby. Zatímco někteří nenápadně snižují gramáž svých výrobků, jiní se snaží kakao, respektive čokoládu ve svých výrobcích nahrazovat jinými alternativami. „Platí, že čím větší obsah kakaa, tím je vyšší riziko podstatného nárůstu cen,“ dodává pro web iDnes analytik XTB Jiří Tyleček.