Oblíbená restaurace, která na své výtečné pokrmy lákala i spoustu Čechů, ukončuje provoz. Na vině jsou především finanční problémy.
Podnikání není v dnešní době vůbec jednoduché a příběhů o krachu oblíbených firem či restaurací se letos jen množí. Jak redakce Událostí247 informovala, nedávno například zkrachovala oblíbená nábytkářská společnost Kika/Leiner nebo také firma Aludyne Czech. Teď hlásí svůj konec kultovní a všemi milovaná restaurace, která lákala na perfektní jídlo i české turisty.
Oblíbená restaurace končí
Ve vídeňské čtvrti Essling zhasla po deseti letech provozu světla v jedné z nejznámějších restaurací Zum Hopfbär. Podnik, který si získal pověst zejména díky originálním variacím cordon bleu, musel 9. května vyhlásit insolvenci. Když byla restaurace Zum Hopfbär v listopadu 2015 otevřena, šlo původně jen o malou vinárnu s několika málo stoly. Pod vedením Ingrid Bär se však provoz rychle rozrostl – z útulného podniku se stala plnohodnotná restaurace nabízející širokou škálu tradičních vídeňských jídel.
Zlom pak přišel v roce 2017, kdy se restaurace začala specializovat na cordon bleu a brzy začala lákat i spoustu českých turistů. „Tato restaurace je perfektní volbou pro milovníky řízků a cordon bleu. Jídlo je šťavnaté, skvělé a líbí se mi především možnost vybrat si z mnoha různých druhů strouhanky, což jídlu dodává osobitý nádech. Restaurace je útulná, atmosféra příjemná a personál je přátelský a pozorný,“ komentoval jeden z recenzentů Štefan U. na Tripadvisoru. Jenže tomu všemu je teď konec.
Na vině jsou vysoké náklady
Jak redakce Událostí247 zjistila, restaurace se dostala pod silný ekonomický tlak. Výrazný růst cen potravin, zejména masa, přinutil vedení k úpravám cen v menu. Hosté si těchto změn všimli a vedení se snažilo najít rovnováhu mezi udržením kvality a přijatelnou cenou. Jenže se nepovedlo, zákazníků začalo ubývat a finanční problémy se začaly silně projevovat. Dne 9. května 2025 pak podala provozovatelka Ingrid Bär oficiální návrh na insolvenci u Obchodního soudu ve Vídni.
Fanoušci podniku ale nemusí zoufat. Ingrid Bär totiž i nadále provozuje hostinec Rathauswirtin v Leopoldsdorfu v regionu Marchfelde. Tam mohou hosté ochutnat známé speciality – od máslového řízku přes zelné placičky až po slavné cordon bleu, které proslavilo i Zum Hopfbär.
Byli jste někdy v restauraci Zum Hopfbär?


