Máte rádi čaj? Pozor, pokud používáte tento druh, zaděláváte si na problémy se zdravím
Čaj patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě, přesto však jeho pití může být zdraví nebezpečné a navíc je velmi neekologický.
Obsah článku
Čaj patří po vodě k nejrozšířenějším nápojům světa a mnozí si bez něj nedokážou představit den. Zatímco někteří si po ránu dají sklenici vody či kávu, spousta Čechů svůj den začíná právě s čajem. Málokdo si však uvědomuje, že ač je tento nápoj zdraví prospěšný, ve skutečnosti nám zdraví může pomalu ničit, a to zvlášť v případě, pokud je z čajového sáčku. Některé typy sáčků totiž při zalití horkou vodou uvolňují mikročástice plastů, které končí nejen v našem šálku, ale i v přírodě.
Mikroplasty v čajovém sáčku
Čaj je v Česku jedním z nejoblíbenějších nápojů a podle Českého statistického úřadu připadá na každého člověka u nás 200 gramů čaje ročně. U čaje jako takového není žádný problém a obecně se považuje za velmi zdravý nápoj. Čemu by se však lidé měli vyhnout, jsou čaje v sáčku, které v sobě mají částečky mikroplastů. Čajové sáčky jsou totiž vyráběny s příměsí polypropylenu (PP) – plastu, který zajišťuje, aby se sáček nerozlepil a udržel tvar i ve vroucí vodě. Tento materiál je však prakticky nerozložitelný a v přírodě pak mikroplasty z něj kontaminují půdu a také vodní zdroje.
O této problematice se ví už dlouhé roky a v dnešní době tak výrobci raději přecházejí na bioplasty. I ony však mají problém s rozkládáním a na běžném kompostu se jen tak nerozloží a místo toho po sobě zanechávají mikroskopické zbytky plastu. Ono totiž označení plastic free na čajových sáčcích častokrát mnoho neznamená a ve skutečnosti se jedná jen o chytrý, avšak zavádějící marketing. Takový čajový sáček je totiž ve většině případů vždy z polylaktidových vláken nebo polypropylenu.
Národní centrum pro biotechnologické informace (NCBI) uvádí, že konzumace mikroplastů může způsobit hned několik zdravotních neduhů. Mikroplasty obsahují dráždivé látky a jejich konzumace vede k narušení obranného systému těla a činí ho tak náchylnějším k nemocem. Mikroplasty mimo jiné přenášejí střevní toxiny a narušují střevní procesy, což vede k dlouhodobým problémům s imunitním systémem.
Co dělat
Čajové sáčky mohou nejen pomalu ničit naše zdraví, ale také přírodu, jelikož se ve většině případů nedokážou rozložit, kontaminují půdu a také okolní vodstvo. Jak redakce Událostí247 zjistila, nejlepší je tedy pít čaj sypaný, který je z ekologického hlediska tou nejlepší volbou. Pokud však máte raději sáčkový čaj, pak se ideálně snažte vybírat takové značky, které mají na svých obalech označení home compostable.
Pokud máte ve zvyku používat čajové sáčky opakovaně, tomu byste se měli vyhnout, protože jakékoliv další zalití pak uvolňuje více mikročástic. Až čaj dopijete, čajové sáčky, pokud nemají označení home compostable, rozhodně nevhazujte do kompostu a raději je vyhoďte do směsného odpadu. No a pokud chcete minimalizovat dopad na životní prostředí a své zdraví, volte raději čaj sypaný, případně pak sáčkový s ověřenou kompostovatelností.




