Pokud patříte mezi milovníky sýrů, měli byste být velmi opatrní na to, co si v obchodě dáváte do košíku.
Není totiž bohužel žádnou výjimkou, že se v obchodech prodávají i ty, které jsou viditelně plesnivé. Události247 informovaly například o slaném sýru Jadel, který se prodával v Lidlu. Psali jsme také o tom, že hned čtyři podobné záchyty se prokázaly v obchodní sítí Tesco. Šlo o sýry italského typu, které přitom neměly prošlou trvanlivost.
Sýry patří mezi časté plesnivé záchyty
Informovali jsme také o tom, že v obchodech se prodávaly plesnivé olomoucké tvarůžky. Státní zemědělská a potravinářská inspekce je odhalila v prodejně obchodního řetězce Albert ve Svitavách. Upozornili jsme, že výrobcem je opět loštická firma A.W., která měla problémy s plísní u tohoto konkrétního druhu sýru už několikrát. Ani tento výrobek přitom neměl prošlé datum minimální trvanlivosti. Nedávno se v obchodech objevily další zkažené sýry.
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce na ně narazili v prodejně Globus v Brně. Konkrétně se jednalo o Mix čerstvě strouhaných vyzrálých sýrů od výrobce Brazzale S.p.A. Via Pasubio, 2 36010 Zané Itálie. Šarže byla Lotto: 6326 a datum minimální trvanlivosti bylo 5. 2. 2024. Lidé by tak mohli mít tyto sýry třeba ještě doma v mrazáku. Mohou je však vrátit na prodejně. Uvnitř části balení se pod neporušeným obalem vyskytovala plíseň viditelná pouhým okem. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři.
Co dělat, když plesnivé jídlo sníte?
Pokud se na sýru objeví plíseň, určitě nepomůže, když ji odřízneme. Jak upozornil web Lidovky, plíseň může být na první pohled sice malá, ale její podhoubí není vidět, a přitom může být prorostlé hluboko do potraviny. Samozřejmě, neplatí pro takzvané ušlechtilé plísně, jaké známe například u hermelínu. Plesnivou potravinu bychom tedy určitě měli vyhodit.
Jednorázové požití plesnivé potraviny zřejmě vyvolá akutní zažívací obtíže. Opakovaná a častá konzumace plesnivých potravin ovšem může mít mnohem vážnější následky včetně vzniku nádorového onemocnění, píše dále web. Pokud se stane, že sníme plesnivé jídlo, je třeba užít velkou dávku živočišného uhlí a pro jistotu je potom možné užít ještě projímadlo. „Taky jsem dříve plíseň z jídla odkrajovala a pak to jedla. Teď už to tedy určitě dělat nebudu,“ říká paní Anežka.