Oblíbené párky, které se prodávaly po kilech, jsou extrémně nebezpečné. Všichni, kdo si je koupili je musí neprodleně vyhodit

Češi jsou milovníky uzenin. Horší však je, že kvalita tohoto oblíbeného zboží v obchodech rapidně klesá.

i Zdroj fotografie: Dezidor / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Pokud máte rádi salámy, párky a další podobné pochoutky, buďte při jejich nákupu opatrní. Stále častěji se totiž stává, že je zákazník poté, co si doma zboží vybalí, nepříjemně překvapen. Události247 například informovaly o salámu Vysočina od výrobce Krahulík, u kterého se pod neporušeným obalem na povrchu vyskytovaly kolonie plísní bílé barvy.

Uzeniny jsou sázkou do loterie

Psali jsme také o závadné vepřové šunce z Kauflandu. Víte od nás, že v Kauflandu v Chrudimi kontroly objevily také Hot Dog párky od výrobce Uzeniny Příbram. Když balení s uzeninou rozbalili, nestačili se divit. Povrch výrobku byl totiž oslizlý, lepkavý a celkově uzenina zapáchala po kažení. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Při kontrole však nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku.

Vrchol nechutnosti: Na pohled chutné párky ze všemi známého obchodu jsou definicí tragédie. V životě je nejezte, jde o zdraví

Státní veterinární správa nedávno nařídila stáhnout z prodeje párky vyráběné společností Agroinvest Bobrová. Obsahují totiž nebezpečnou bakterii Listeria monocytogenes. Lidé je mohli koupit v prodejnách výrobce na Vysočině. Celá šarže už se prodala – lidé by je ale v žádném případě jíst neměli. Šlo o Opékací párek, masný výrobek tepelně opracovaný, píše web TN. Datum spotřeby je do 19. 5. 2024 a někteří zákazníci tak párky ještě mohou mít doma v lednici.

Na co si u uzenin dávat pozor

Web Dáma radí, kdy už uzeniny určitě nekonzumovat. Jakmile začnou mít na povrchu lepkavou vrstvu, je nutné je okamžitě vyhodit. Opláchnutí nepomůže. Zkažené šunky a salámy zase začnou pouštět nakyslou tekutinu. Párky, které už nejsou vhodné ke konzumaci, bývají scvrklé. Stejné to je i s divným zápachem, který by uzeniny a maso mít určitě neměly. Zkažené salámy poznáme podle toho, že se na nich zvenku začne objevovat plíseň.

iZdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC-BY-SA
Uvedenou šarži párků by rozhodně neměl nikdo konzumovat

Při konzumaci uzenin je třeba dát pozor na klobásový jed, který je označovaný jako botulotoxin nebo botulin. Objevit se může třeba právě v nevhodně skladovaných uzeninách. „Zrovna nedávno jsem si z obchodu přinesla balené párky, které druhý den po otevření smrděly. Protože stály skoro stovku, šla jsem je vrátit. Prodavačka říkala, že to asi byla nějaká špatná šarže, protože jsem nebyla jediná,“ řekla Událostem247 paní Julie z Prostějova.

Koupili jste si někdy v obchodě závadnou potravinu? Podělte se o to s námi v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články