Za rohlíky i chléb si znovu připlatíme. Takhle to dál nejde, za chvíli bude pečivo jen pro bohaté
Pekárenský průmysl se v poslední době potýká se zásadním problémem, který výrazně ovlivní cenu pečiva. Spotřebitelé si za něj budou muset připlatit.
Obsah článku
Růst cen se v posledních měsících zpomaloval a tak spotřebitelé nemuseli očekávat žádné výrazné zdražování. Vše se ale změnilo v říjnu, kdy se inflace mírně zvedla. Meziročně se cena potravin podle odhadu Českého statistického úřadu zvedla v průměru o 2,5 % přičemž největší podíl na tomto čísle měly potraviny, tabákové výrobky a alkohol. Co se pak potravin týká, u nich se očekává další zdražování. Spotřebitelé si budou muset připlatit především za pečivo, v Česku je totiž nedostatek pekařů.
Pečivo bude o něco dražší
V Česku momentálně nastává zásadní problém týkající se pečiva a jeho cen. Ke zdražování může docházet z mnoha důvodů a většinou za ním stojí především vyšší cena surovin – v případě pečiva například mouka. Jenže v Česku extrémní zdražování mouky nezažíváme a za zvyšující se cenu pečiva nemohou ani tak suroviny, jako spíše nedostatek pekařů. Pekařina je náročná práce a mnozí pekaři musí stát už v půl čtvrté ráno na nohou, aby spotřebitelům mohli ráno nabídnout čerstvé pečivo. Platově pak toto povolání není pro mnohé atraktivní a nebýt cizinců, celý pekárenský průmysl by se už dozajista zhroutil.
Pravda je taková, že zájem o toto zaměstnání výrazně klesá a pekařský obor není pro mnohé atraktivní. Výsledkem je nedostatek zaměstnanců a těm, kteří v oboru zůstávají, musí být zvyšovány výplaty, aby z práce v pekárnách neodešli. Vyšší platy se pak logicky promítají do konečných cen pro spotřebitele a cena pečiva pak výrazně roste. Přesně to se děje teď.
O kolik si připlatíme
Ještě v roce 2021 se průměrná cena bílého pšeničného pečiva pohybovala okolo 41 korun, dnes je jeho průměrná cena o více než 50 % vyšší. U konzumního kmínového chleba se pak zdražení za poslední čtyři roky pohybuje na hodnotě 75 %. Nelze odhadem předpokládat, o kolik se ceny pečiva zvednou z důvodu nedostatku zaměstnanců v pekařském průmyslu, jedno je však ale jisté. Pokud se nezvýší zájem o pekařinu, nebo se nenajde žádné jiné řešení, cena pečiva opět výrazně poroste a připlatíme si nejméně v řádech několik korun.
Řešení existuje mnoho – podle Bohumila Hlavatého, výkonného ředitele Svazu pekařů a cukrářů, se nabízí například postupná automatizace a robotizace strojních pekáren. Takové řešení si však žádá vysoké investice v řádech sta milionů korun. A než k němu pekárny přistoupí, může to trvat několik let. Spotřebitelům tak nezbyde nic jiného, než se smířit s tím, že pečivo bude dražší.





