Až se budete letos chystat poprvé grilovat, raději se vyhněte tomuto masu. Řezníci před ním varují, koupit ho je ta největší možná chyba.
Léto se pomalu blíží a jak již redakce Událostí247 zmiňovala, letos bude opravdu teplé a přinese s sebou spoustu suchých dnů. I přesto se však už mnozí letních dnů nemohou dočkat. Dny strávené u vody, na zahradě s rodinou nebo u grilu s pořádným flákem masa. Než ale letos poprvé rozpálíte gril, měli byste vědět, že existuje maso, kterému byste se raději měli vyhnout obloukem. Speciálně pak tomuto konkrétnímu druhu, před kterým varují i řezníci.
Toto maso si nekupujte
Jakmile nastane sezóna grilování, regály v obchodech se naplní balíčky masa, které už na první pohled lákají svou barvou, vůní a slibem jednoduché přípravy. Stačí otevřít, položit na rošt a hotovo. Jenže to, co se na první pohled tváří jako ideální volba pro ty, kteří se přípravou masa nechtějí moc zdržovat, má i svou stinnou stránku. Řeč je konkrétně o marinovaném mase, které se prodává v supermarketech.
Jak redakce Událostí247 zjistila, podle zkušených řezníků totiž výrazné marinády mohou sloužit nejen k ochucení masa, ale často i k zakrytí jeho skutečné kvality. „Nikdy nevíte, co se pod tou silnou vrstvou skrývá. Může jít o starší maso, které by si bez marinády už nikdo nekoupil. Takové maso bych si nikdy v obchodě nekoupil, to si vždy udělám raději vlastní marinádu,“ řekl Událostem247 řezník Daniel P. z Kladna.
Důkazem tohoto tvrzení jsou i výpovědi dalších řezníků ze zahraničí. O jednom takovém informoval například Daily Dot, který ve svém článku zmiňoval i virální video z TikToku od uživatele @kennythetrainer. Právě ten pracoval v minulosti jako řezník a ve svém videu, které má přes 2 miliony zhlédnutí, popisuje, jak to s marinovaným masem ve většině případů je.
„Každý kus masa, který vykazoval známky kažení, musel být upraven. Buď se musely nevyhovující části odříznout, nebo se celý kus poslal na marinování. Všechno to okořeněné a marinované maso, které vidíte v pultech, je zaručeně shnilé a právě marináda má zamaskovat jeho vzhled a zápach,“ popsal ve videu.
Co dělat
Tím vůbec nejlepším, co můžete udělat, je kompletně se vyhnout jakémukoliv marinovanému masu. Zatímco doma připravené marinády umožňují plnou kontrolu nad výslednou chutí a složením, u průmyslově zpracovaných výrobků často konzumujeme směs, o jejímž původu toho víme jen velmi málo. Už jen to by mělo být důvodem k tomu, abychom podobné výrobky podle řezníků raději nekupovali.
Pokud se ale i přesto rozhodnete pro marinované výrobky z obchodu, vybírejte pečlivě. Sledujte datum spotřeby, složení a vizuální kvalitu masa. Dávejte si pozor na balení, kde není maso dobře vidět – může to být známka snahy zamaskovat méně kvalitní surovinu. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv cestu, jedno je jisté – na domácí marinády stejně ty z obchodu nikdy mít nebudou.
Děláte si doma vlastní marinádu?


