Většina z nás to dělá stejně. Chleba nebo rohlíky, které si přineseme domů z obchodu, jednoduše necháme v igelitovém sáčku a uklidíme třeba na linku.
O pečivu jsme toho na Událostech247 napsali už spousty. Například o astronomické ceně za jeden rohlík. Koupit si ho mohli lidé, kteří navštívili Luční boudu v Peci pod Sněžkou. Jeden rohlík se totiž prodával v tamním hotelu s restaurací za opravdu těžko uvěřitelných 60 korun. Podnik rohlík prezentoval jako nejdelší v Krkonoších.
Jak pečivo uchovat, aby vydrželo
Vraťme se ale k tomu, jak se nejlépe postarat o čerstvé pečivo, které si přinesete domů z pekárny nebo obchodu. Pokud ho uložíte jen tak ladem na linku, za pár hodin si na něm určitě nepochutnáte, protože bude oschlé a tvrdé. Redakce Událostí247 hledala tipy, jak pečivo nevhodněji uskladnit. Podle Akademie věd je potřeba nechat teplé nebo vlažné pečivo před uložením pořádně vychladnout.
Doporučuje se uchovávat pečivo při pokojové teplotě 18 stupňů Celsia, zabalené do čisté utěrky a následně vložené do vhodné nádoby. Například do chlebníku. Ten je samozřejmě zapotřebí pravidelně čistit nebo dezinfikovat octovým roztokem, který omezuje vznik plísní. Samozřejmě pečivo v sáčku bude také rychleji tvrdnout a také se v něm budou snáz tvořit plísně. Pečivo také není vhodné nechávat na světle, protože snižuje obsah vitaminů, ale ani vzduchu, jelikož ho vypařuje. V sáčku vám může zanedlouho zplesnivět.
Spotřeba pečiva vzrostla
Pečivo není vhodné skladovat v lednici. Pokud si ho však chcete nechat zamrazit, dejte ho do mikrotenového sáčku. Větší kusy, například chleba nebo veku, je vhodné nakrájet. To, že jsou Češi milovníky pečiva, dokazují i statistiky. Jak redakce Událostí247 vyhledala na stránkách Českého statistického úřadu (ČSÚ), v roce 2023 se zvýšila spotřeba o 0,6 kilogramu a pšeničného pečiva o 0,2 kilogramu.
Celkem v roce 2023 činila spotřeba potravin na jednoho obyvatele 788 kilogramů. Pečivo je také velmi oblíbené k snídani. Jak Události247 zjistily, téměř 70 procent Čechů snídá pravidelně, nejčastěji mezi sedmou a osmou hodinou ranní. Pečivo s uzeninou si dá 40 procent z nich. Nejčastěji snídani zapijí čajem nebo kávou. Více jak 80 procent Čechů se pak snaží alespoň občas snídat zdravě. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti Tesco a Žabka.
Udělala se vám někdy na pečivu v sáčku plíseň?


