Oblíbený sýr z Albertu je nebezpečí s vlastním zdravím. Kdo si ho koupil, nesmí ho v žádném případě jíst
To, že kvalita některých potravin v českých obchodech není nejlepší, už zřejmě nikoho nepřekvapí.

O záchytech závadných potravin vás na Událostech247 informujeme se železnou pravidelností. Mezi často zmiňované patří třeba kuřecí maso, které obsahovalo bakterie salmonely, ale také nejrůznější sýry. Ty zase bývají velmi často prolezlé plísní. Zákazníci to bohužel většinou zjistí až doma poté, co výrobek rozbalí.
Tento sýr byste jíst určitě nechtěli
Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla v roce 2024 roce byla průměrná spotřeba sýrů 13,3 kilogramů na osobu. To je sice o půl kilogramu méně než v roce 2023, ale stále to je vysoké číslo. Ti, kteří mezi milovníky nejen těchto mléčných produktů patří, by se však před odchodem na nákup měli raději podívat na web Potraviny na pranýři, kam Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dává informace o závadných potravinách.

Nedávno inspekce závadné kusy tvrdého sýru. Konkrétně šlo o tvrdý sýr Gouda mladá plátky, který mohli zákazníci zakoupit v prodejnách Albertu. Plastové balení bylo o velikosti 400 gramů a datum spotřeby do 1.9. 2025. Je tedy možné, že spousta zákazníků má tento sýr ještě doma, uskladněný třeba v mrazáku. Raději si to zkontrolujte. Na tomto sýru byste si totiž určitě pochutnávat nechtěli.
Proč jsou plísně pro lidské zdraví nebezpečné
Jak SZPI zjistila při své nedávné kontrole, na povrchu tohoto tvrdého sýru se pod obalem vyskytovaly kolonie plísní nazelenalé barvy. Viditelné byly dokonce pouhým okem. Jak jsme upozornili již několikrát, potravina se rozhodně nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví jakékoliv známky kažení. Při kontrole přitom nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři.

Lidé, kteří mají sýry a další mléčné výrobky v oblibě, by se tak při jejich nakupování a následné konzumaci měli mít na pozoru. Datum expirace či zdánlivě vysoká kvalita totiž zdaleka nemusí být zárukou toho, že sýr je skutečně bezpečný a jeho konzumace lidem nezpůsobí zdravotní potíže. Jak redakce Událostí247 zjistila, zrovna plísně produkují alergeny i jedovaté látky, které mohou způsobovat respirační potíže a vyvolávat až astmatické záchvaty.