Varování před oblíbeným sýrem z Alberta. Inspekce přišla na to, že je velmi nebezpečný. Koupili jste si ho také?
Občas se stane, že si v obchodě koupíme něco, o čem se pak dočteme, že je to závadné. Stačí se občas podívat na stránky Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

O záchytech závadných potravin vás na Událostech247 informujeme poměrně často. Velmi často patří do této kategorie maso, především kuřecí. Stává se, že obsahuje bakterie salmonely, které způsobují úporné průjmy a zvracení. Mezi často stahované potraviny však patří také tvrdé sýry.
Spotřeba sýrů je v Česku vysoká
Ty přitom Češi nakupují ve velkém. Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla v roce 2024 roce byla průměrná spotřeba sýrů 13,3 kilogramů na osobu. To je sice o půl kilogramu méně než v roce 2023, ale i tak je to vysoké číslo. Také nedávno inspekce závadné kusy tvrdého sýru odhalila. Konkrétně šlo o tvrdý sýr Gouda mladá plátky, který mohli zákazníci zakoupit v prodejnách obchodního řetězce Albert.

Plastové balení bylo o velikosti 400 gramů. Datum spotřeby sice bylo do 1.9. 2025, ale spousta lidí si takové sýry kupuje třeba v akci a mohou je mít ještě uskladněné třeba doma v mrazáku. Redakce Událostí247 vám proto doporučuje, abyste si své zásoby raději zkontrolovali. Na tomto sýru byste si totiž určitě pochutnávat nechtěli. Inspekce zjistila, že na povrchu tohoto tvrdého sýru se pod obalem vyskytovaly kolonie plísní nazelenalé barvy.
Plísně mohou být pro zdraví velmi nebezpečné
Tyto plísně byly dokonce viditelné pouhým okem. Jak je všeobecně známo, potravina se rozhodně nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví jakékoliv známky kažení. Při kontrole přitom nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování. Inspekce o tom informovala na svém webu Potraviny na pranýři. Pokud tedy máte sýry a další mléčné výrobky v oblibě, při jejich nakupování a následné konzumaci byste měli být raději opatrní.

Datum spotřeby ani známá značka, od které zákazník očekává vysokou kvalitu, totiž zdaleka nemusí být zárukou toho, že sýr je skutečně bezpečný a jeho konzumace lidem nezpůsobí zdravotní potíže. Jak redakce Událostí247 zjistila, zrovna plísně produkují alergeny i jedovaté látky, které mohou způsobovat respirační potíže a vyvolávat až astmatické záchvaty. Než se tedy vydáte na nákup potravin, raději se na web Potraviny na pranýři podívejte.