V obchodech se objevilo prudce nebezpečné kuřecí maso. Prodávalo se ve velkém, lidé ho musí ihned vyhodit do koše

Milovníci kuřecího masa by se měli podívat doma do mrazáku. V obchodech totiž byla ke koupi stehna, která jsou zdravotně závadná.

i Zdroj fotografie: Presixlla MOON / Creative Commons / CC BY
                   

Kuřecí maso patří mezi nejvíce závadné druhy. Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce ročně uskuteční desítky záchytů nevyhovujícího zboží. Informovali jsme třeba o tom, že v Bille v Praze se prodávalo mleté kuřecí maso z Klatov, které obsahovalo bakterie salmonely. V létě jsme na Událostech247 psali také o mraženém kuřecím z Ukrajiny, které prodávali v provozovnách JIP východočeská a také obsahovalo bakterie salmonely.

Problémy mohou mít i zvířata

Závadné byly také produkty od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov. Inspektoři Státní veterinární správy v mase totiž objevili bakterie salmonely. Konkrétně byla nebezpečná bakterie nalezena v polévkové směsi prodávané v řetězci Globus a v kuřecím srdci, jež si lidé mohli koupit v prodejně RABBIT Vysoké Mýto, jak Události247 psaly nedávno. Naštěstí se tehdy inspektorům podařilo zasáhnout včas a většina kontaminovaných produktů se tak do regálů obchodů nedostala.

Máte doma tohle kuřecí maso? Prodávalo se po kilech, teď vyplavala pravda na povrch. Nejezte ho, jinak to skončí špatně

Protože si většina lidí maso dává i do zásoby do mrazáku, měli by pamatovat na to, že bakterie salmonely mráz nezničí, jak upozorňuje Státní veterinární správa. Salmonelóza se obvykle u člověka projevuje jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin, má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji 24 až 48 hodin. Charakteristické jsou především průjmy. „Já jsem kupovala kuřecí maso své kočce, ale i ona měla po jedné várce střevní a zažívací potíže. Veterinář řekl, že to mohly být právě tyto bakterie,“ popsala Událostem247 paní Jana z Brna.

Další kuřecí maso, které bylo dovezeno z Ukrajiny

K aktuálním záchytům Státní zemědělské a potravinářské inspekce patří zmražená kuřecí stehna, která byla k dostání v obchodech řetězce Makro. Konkrétně se jednalo o Hluboce zmrazená kuřecí stehna celá, bez kostí a kůže. Balení obsahovalo 2,5 kilogramu masa a mělo šarži 24031102. Protože datum minimální trvanlivosti je až 14.1.2025, spousta lidí může mít tato stehna ještě doma v mrazáku a měli by si je proto raději zkontrolovat.

iZdroj fotografie: Food & Spirits Magazine / Creative Commons / CC-BY-SA
Uvedenou šarži kuřecího masa by měli lidé vyhodit do koše

V potravině byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Infantis, která může způsobit právě onemocnění salmonelóza. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři. Uvedené kuřecí maso bylo dovezeno z Ukrajiny. „Kuřecí maso máme rádi a kupujeme ho docela dost, i do mrazáku. Naštěstí jsme ještě zdravotní problémy neměli. Na zemi původu se ovšem na výrobcích dívám,“ říká paní Helena z Lednice.

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články