Velký test odhalil, která másla v Česku jsou ta nejlepší. V poměru ceny a kvality zazářily dvě značky

Máslo v dnešní době stojí majlant, a tak není divu, že když už za něj máme platit vysoké částky, chceme to nejkvalitnější. Jaké to ale je?

i Zdroj fotografie: Kagor/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Máslo se v posledních letech stalo tématem nejen pro gurmány, ale i pro politiky – jeho cena se totiž vyšplhala tak vysoko, že vzbudila celospolečenskou debatu. A nejen cena, častokrát se diskutuje i o jeho kvalitě. V posledních letech se totiž stále častěji dostávají do regálů másla, která tam nemají co dělat. Naposledy, jak již redakce Událostí247 informovala, to bylo například máslo prodávané v řetězci Albert. Nabízí se tak otázka, jak poznat kvalitní máslo a donést si domů ten nejkvalitnější kousek. S odpovědí nám pomohou testy kvality.

Nejlepší másla v Česku

Cena másla neustále roste, což jasně dokazují statistiky cen potravin z Českého statistického úřadu. Mnozí by tak očekávali, že společně s cenou bude růst i jeho kvalita, ale opak je bohužel pravdou. Dtest se proto rozhodl provést test 16 nejznámějších a nejoblíbenějších másel u nás, aby spotřebitelé měli pojem o tom, jaké značky jsou ty nejkvalitnější. Koneckonců, když už máme platit za máslo majlant, měli bychom kupovat to nejlepší. Které to ale je?

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastnit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

Billa ve velkém stahuje oblíbené máslo: Máte ho doma? Hrozí vám velký problém a ani o tom nevíte

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Nejkvalitnější je České máslo od Billy a Milkpol máslo

Test porovnával celkem 16 různých výrobků, mezi nimiž nechyběly privátní značky obchodních řetězců, známé komerční značky ani produkty s bio certifikací. Hodnotilo se množství tuku a vody, ale především senzorické vlastnosti – chuť, vůně a struktura. Odborníci v laboratoři hodnotili i například to, jak dobře se máslo roztírá na pečivo, jestli se netrhá, nebo naopak neroztéká. Tvrdost, drobivost, přílišná mazlavost nebo lepkavost jsou naopak známky nižší kvality. Jaká másla nakonec splnila test na jedničku?

V poměru ceny a kvality zazářila dvě másla. Tím prvním bylo Billa České máslo 84 %, druhým pak Milkpol máslo. Právě tato másla nabízejí to nejlepší složení, ale také chuť. Obě másla v 250g balení seženete v obchodech od 60 do 70 korun.

Není máslo jako máslo

V dnešní době se setkáme v obchodě s desítkami másel, ale poznat to kvalitní může být často velmi obtížné. Zvlášť v momentě, kdy se každé jmenuje jinak. Jedno je tradiční, druhé čerstvé, další farmářské či selské. Co to ale vlastně znamená? Pojďme se společně podívat na nejčastější označení másla a jaké jsou jejich významy.

Bude máslo nově jen pro bohaté? Češi už si začínají hromadně dělat zásoby. Stávající astronomická cena ještě není konečná

  • Tradiční máslo – Za takové máslo označujeme to, které splňuje nařízení č. 1308/2013. Zpravidla se jedná o takové máslo, které je získané přímo z mléka nebo smetany.
  • Čerstvé máslo – Jedná se o takový výrobek, který splňuje vyhlášku č. 397/2016 Sb. Za takové máslo můžeme označit pouze to, od jehož výroby uplynulo méně než 20 dnů.
  • Farmářské máslo – Tady žádná specifika nehledejme, jedná se pouze o obchodní název.
  • Selské máslo – Stejný případ jako máslo farmářské.
  • Stolní máslo – Za stolní máslo označujeme to, které bylo skladováno nejdéle 24 měsíců od data výroby, a to při teplotě –18 °C či nižší. V momentě, kdy se vyskladní, musí se nejpozději do 20 dnů zkonzumovat.
  • Polotučné máslo – Za takové máslo označujeme to, které má méně tuku, většinou 60–62 %.

Jaké máslo máte nejraději?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články