Zkontrolujte si účtenku z restaurace: Pokud na ní jsou specifická 3 písmena, přišli jste nenávratně o peníze

Návštěv restaurace může být pro mnohé Čechy při dnešních vysokých cenách spíše sváteční záležitostí.

i Zdroj fotografie: Palickap/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Jak Události247 informovaly nedávno, zatímco dříve bylo samozřejmostí zaplatit až po jídle, některé podniky nyní volí jiný postup. Funguje to už v některých luxusních amerických restauracích, ale také ve známých fastfoodech. U nich jsou přece jen zákazníci zvyklí, že za jídlo nejdříve zaplatí a teprve poté se nají

Tringelty se musí danit

Některé restaurace se k tomuto kroku uchylují kvůli opakovaným ztrátám. Ať už vinou hostů, kteří si udělají rezervaci a pak bez omluvy nedorazí, nebo těch, kteří si stůl rezervují, ale objednají si maximálně kávu. Provozovatelé pak čelí prázdným stolům a nulovým tržbám. Proto některé restaurace požadují platbu předem. V některých evropských zemích, například v Maďarsku, se model platby předem rozšířil natolik, že ho zákazníci berou jako normu.

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastnit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

iZdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
V zahraničí je běžné, že si některé restaurace naúčtují spropitné

V restauracích také většina z nás platí takzvané spropitné, kterým obsluhu podniku odmění za dobré jídlo a servis. Je to však zcela dobrovolné a rozhodně ne automatické. Protože číšníci a servírky mívají přiznaný minimální plat, tvoří takzvané tringelty velkou část jejích výplaty a zaměstnavatel jim je nechává. Například ve Spojených státech však musí zaměstnanci spropitné danit, jak jsme se dočetli na webu Finanční správy USA. 

Pozor na položku TIP

Ministerstvo financí v roce 2016 na svém webu uvedlo, že spropitné bylo, je a bude příjmem, který podléhá zdanění už od vzniku České republiky v roce 1993. To platí, i když se v praxi často nezdaňuje. Spousta restaurací si však spropitné účtuje, i když trochu jinak. Je to například poplatek za použití příborů, ubrousků nebo za dochucovací prostředky. V překladu se mu říká couvert. V Česku však nic takového oficiálně povoleno není.

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Spropitné rozhodně není povinné

Pokud tedy na účtence uvidíte položku TIP nebo jiný poplatek, který však nebyl předem dohodnutý, máte právo ho odmítnout. Může se jednat o desítky korun navíc. Pokud však je couvert uvedený třeba v jídelním lístku, musíte počítat s tím, že ho zaplatíte. Tato praxe funguje například v restauraci U Vodů v Brně. Couvert 10 korun je každému zákazníkovi účtován k ceně všech jídel za kompletní servis a doplňky. Pětičlenná rodina tak navíc povinně zaplatí 50 korun.

Dáváte v restauraci vždy spropitné?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články