Návštěv restaurace může být pro mnohé Čechy při dnešních vysokých cenách spíše sváteční záležitostí.
Jak Události247 informovaly nedávno, zatímco dříve bylo samozřejmostí zaplatit až po jídle, některé podniky nyní volí jiný postup. Funguje to už v některých luxusních amerických restauracích, ale také ve známých fastfoodech. U nich jsou přece jen zákazníci zvyklí, že za jídlo nejdříve zaplatí a teprve poté se nají.
Tringelty se musí danit
Některé restaurace se k tomuto kroku uchylují kvůli opakovaným ztrátám. Ať už vinou hostů, kteří si udělají rezervaci a pak bez omluvy nedorazí, nebo těch, kteří si stůl rezervují, ale objednají si maximálně kávu. Provozovatelé pak čelí prázdným stolům a nulovým tržbám. Proto některé restaurace požadují platbu předem. V některých evropských zemích, například v Maďarsku, se model platby předem rozšířil natolik, že ho zákazníci berou jako normu.
V restauracích také většina z nás platí takzvané spropitné, kterým obsluhu podniku odmění za dobré jídlo a servis. Je to však zcela dobrovolné a rozhodně ne automatické. Protože číšníci a servírky mívají přiznaný minimální plat, tvoří takzvané tringelty velkou část jejích výplaty a zaměstnavatel jim je nechává. Například ve Spojených státech však musí zaměstnanci spropitné danit, jak jsme se dočetli na webu Finanční správy USA.
Pozor na položku TIP
Ministerstvo financí v roce 2016 na svém webu uvedlo, že spropitné bylo, je a bude příjmem, který podléhá zdanění už od vzniku České republiky v roce 1993. To platí, i když se v praxi často nezdaňuje. Spousta restaurací si však spropitné účtuje, i když trochu jinak. Je to například poplatek za použití příborů, ubrousků nebo za dochucovací prostředky. V překladu se mu říká couvert. V Česku však nic takového oficiálně povoleno není.
Pokud tedy na účtence uvidíte položku TIP nebo jiný poplatek, který však nebyl předem dohodnutý, máte právo ho odmítnout. Může se jednat o desítky korun navíc. Pokud však je couvert uvedený třeba v jídelním lístku, musíte počítat s tím, že ho zaplatíte. Tato praxe funguje například v restauraci U Vodů v Brně. Couvert 10 korun je každému zákazníkovi účtován k ceně všech jídel za kompletní servis a doplňky. Pětičlenná rodina tak navíc povinně zaplatí 50 korun.
Dáváte v restauraci vždy spropitné?


