Vakcínový skeptik Dostál opouští vládní tým Pirátů. Prý s nimi hodnotově nesouzní. „Nestojím o jejich kádrování,“ řekl

Od volebního debaklu, kdy Česká pirátská strana přišla o drtivou většinu mandátů a v Poslanecké sněmovně ji reprezentují jen čtyři zákonodárci, roste uvnitř strany napětí.

i Zdroj fotografie: Pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Vládní poradní tým koalice Pirátů a Starostů opouští expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál. O jeho odvolání se spekulovalo delší dobu, části stranické základny vadilo jeho zpochybňování efektu očkování a vědeckých názorů kolem covidu-19. Z poradního týmu se ale nakonec rozhodl odejít sám. Jako důvod uvedl, že se nechce nechat kádrovat lidmi, se kterými hodnotově nesouzní.

Svobodomyslný étos je pryč

Synergie mezi předvolebním adeptem Pirátů na křeslo ministra zdravotnictví s vedením strany zmizela. „Rozhodl jsem se odejít z pirátského vládního týmu. Tým vznikal jako výběr koalice PirSTAN, jednotné, umírněné a svobodomyslné. Tento étos je pryč. U Pirátů to převzali lidé, s nimiž hodnotově nesouzním a o jejichž kádrování nestojím. Hájit právní stát budu dál, názory nestřídám,“ napsal Dostál na svém twitterovém účtu.

O setrvání Dostála ve vládním týmu se mluví od listopadu. Některá jeho vyjádření podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše vyvolávají obavy u velké části voličů i odborníků a vedou ke zpochybňování vědeckých názorů, o které se opírá boj s covidem-19, píše Echo24. Data o epidemii covidu-19, které pravidelně Dostál zveřejňuje, využívají podle pirátského lídra dezinformační weby.

Je to jejich problém

Bartoš řekl, že je Dostál nezpochybnitelný odborník na zdravotnické právo, ale to, jak prezentuje data o epidemii, může vést ke zpochybňování pozice Pirátů. „Pokud se části Pirátů nelíbí moje data či názory, je to jejich problém. Možná mě vyhodí, ale určitě neumlčí. Výklad práva a zveřejňování dat tady dostanete vždy bez politikaření,“ napsal v listopadu Dostál. Před volbami byl adeptem na křeslo šéfa resortu zdravotnictví. Odmítl ale sdělit, zda je očkovaný. Později řekl, že není. Přitom politika očkování je i podle nové vlády klíčová v boji s nákazou.

iZdroj fotografie: Pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
Ivan Bartoš

Od volebního debaklu, kdy přišli o drtivou většinu mandátů a ve sněmovně jsou nyní jen čtyři poslanci, roste uvnitř České pirátské strany napětí. Vystoupil z ní třeba zastupitel Prahy 9 Petr Daubner, píše iDnes. Za jeho rozhodnutím stojí údajná proměna strany, kterou při svém vstupu považoval za liberálně středovou, ale teď v ní jsou slyšet extrémně levicové hlasy. Na všechny stranické funkce rezignoval také místopředseda strany Martin Kučera, podle serveru zejména z osobních důvodů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články