Profesorka Dzúrová: Na neočkované bude třeba příkazová motivace. Individualismus vítězí nad odpovědností

Profesorka Dzúrová míní, že v Česku jsme situaci opět nezvládli, a proto počty nakažených covidem-19 rychle rostou. Nastínila, jaké jsou možnosti ohledně motivování občanů k očkování.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Počty nakažených v Česku jsou opět vysoké a pohybují se okolo 10 000 nových případů denně. Zároveň roste také počet hospitalizovaných. V podcastu Univerzity Karlovy „Česko! A jak dál?“ okomentovala situaci v Česku profesorka Dagmar Dzúrová. Informace z pořadu přinesl server Deník. Podle ní jsou Češi nezodpovědní a chovají se rizikově. Zbytečně pak vyžadují nemocniční servis.

V Česku vyhrál individualismus

Proočkovanost je v Česku jedna z nejvyšších ve východní Evropě, zaostáváme však za tou západní. Podzimní počasí navíc napomáhá šíření respiračních chorob. Podle profesorky je aktuální situace kombinací neochoty se očkovat a omezit rizikové chování. Navíc lidé požadují, aby se o ně stát postaral, když jejich nezodpovědné chování vyvolá zdravotní potíže. Problémem je podle profesorky také přehnaný individualismus.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

„Individualismus u nás často vítězí nad společenskou odpovědností. V momentě, kdy ohrožuji zdraví ostatních, se mé chování už ale netýká jen mě,“ uvedla profesorka. Poslední variantou je podle ní povinné očkování. Bude muset nastat pozitivní i negativní motivace. Jsem příznivcem pozitivně motivovat a vysvětlovat. Ukazuje se, že však bude muset nastat negativní, příkazová motivace,“ myslí si Dzúrová.

Situaci jsme nezvládli

Profesorka Dzúrová je také členkou Mezioborové skupiny pro epidemické situace MeSES. Podle ní jsou aktuální opatření nedostatečná a rychlost šíření nákazy tím výrazně vzrůstá. Nepodařilo se prý proočkovat dostatek lidí. Vlna svědčí o tom, že situaci jsme opět nezvládli. Je prokazatelná souvislost mezi proočkovaností populace a počtem úmrtí na covid-19,“ uvedla.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zkumavka s pozitivním případem covidu-19

Nejhůř je na tom aktuálně Bulharsko a Rumunsko, nejlépe situaci podle profesorky zvládá Portugalsko. Zde je proočkovanost mezi staršími lidmi skoro stoprocentní. Mapa Evropy se podle očkování dělí na západ a východ,“ říká profesorka. Jako další prioritu vedle očkování vidí testování žáků na školách. „Pokud je prioritou mít otevřené školy, tak je třeba včas testovat,“ dodala Dzúrová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články