Koronavirus není nebezpečný jen v akutní fázi. Snímky z nemocnic ukazují zdevastované plíce i u mladých

Neočkovaným hrozí po nákaze nepříjemné problémy i trvalé následky. Snímky plic jasně ukázaly, jak rozsáhlé poškození tkáně může nastat a omezit aktivní život.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Koronavirus dokáže pacienta potrápit nejen při vlastní nákaze, ale i dlouho poté. Postcovidový syndrom se může projevit i se zpožděním. Nejde jen o starší či chronicky nemocné lidi. I mladí sportovci se potýkají s problémy, jako je dušnost, bolest hlavy, bušení srdce, zhoršené vidění či únava. Lékař z Plzně ukázal snímky poničených plic.

Plíce ztrácí zdravou tkáň

I mladí a zdraví jedinci mohou po prodělání koronaviru bojovat s vážnými následky. Blesk přinesl vyjádření lékaře Jiřího Chvojky, který sdílel snímky plic poničených koronavirem. Lékař nechápe, proč se lidé nenechají očkovat a na sociální síti je často kritizuje. Je prý škoda, že se lidé nezodpovědně zbaví svého aktivního života.

Podle jeho slov na přístrojích jsou neočkovaní dvacátníci i třicátníci. Lidé by si prý měli uvědomit, že argument „jsem fit, nic mi nehrozí, bude to jen virózka“ neplatí stoprocentně. Někteří mají plíce nenávratně poškozeny a do konce života se jim bude hůř dýchat. Plíce totiž nedokážou už tak dobře okysličovat krev.

Únava i poruchy paměti

Lékař Jiří Chvojka popsal, proč jsou jím zveřejněné snímky plic tak děsivé. Zdravé plíce mají na tomografu černou, nebo tmavě šedou barvu. Je to tkáň, která okysličuje krev a u některých lidí s covidem zmizela. Bílá oblast je zanícená oteklá tkáň, kterou se nedá dýchat. Bez pomoci by se tito lidé velmi brzo udusili.

Koronavirus však nezpůsobuje jen plicní potíže, server iDNES přinesl vyjádření lékařů, kteří jsou postcovidovým syndromem překvapeni. Příznaky mohou totiž přijít i dlouho po nákaze. Lidé často pociťují velkou bolest hlavy, zadýchávají se, mají bolest na hrudi a bušení srdce. Bolí je také v krku, mají zažívací potíže, obtížnou chůzi či poruchy paměti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články