Na JIP přibývá vážně nemocných dětí s respiračními nemocemi. Matka dítěte popsala své starosti

Kapacity dětských oddělení i JIP jsou na některých místech vyčerpané. Přísná opatření loňského roku se začínají projevovat a někdy nepomáhají ani běžně dostupné léky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V době rychle narůstajících počtů nakažených a hospitalizovaných pacientů s koronavirem se objevuje další problém. Mnoho dětí postihlo vážné respirační onemocnění. Dětská oddělení začínají být přeplněná a někdy nezabírá ani léčba dostupnými léky. Děti mají těžší průběhy onemocnění než obvykle a příčinou může být také loňské uzavření škol.

Teploty a dušnost

Státní zdravotní ústav v minulém týdnu evidoval přes 1500 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Respirační onemocnění je častější u dětí než dospělých. Ordinace praktických lékařů jsou přeplněné. Situaci okomentovala pro Radiožurnál matka sedmileté Lucie. „Dcera zpočátku jen lehce pokašlávala, kašel ale zesílil a léky nezabíraly. Po rentgenu se potvrdilo, že se jedná o zápal plic,“ uvedla.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Teploměr

Kvůli vysokému počtu akutních nemocí musí někteří dětští lékaři odsouvat preventivní prohlídky. „U malých dětí to trvalo delší dobu. Nastupovala druhá vlna teplot, záněty průdušek a zápal plic. Děti byly dušené a museli jsme hlavně ty malé odesílat k hospitalizaci,“ uvedla předsedkyně dětských praktiků Ilona Hülleová.

Imunita není připravená

Nárůstu pacientů mezi dětmi si všímají už i záchranné služby. Šéf asociace Marek Slabý uvedl, že jednoznačně vozí do nemocnic více dětí, které mají respirační infekty, laryngitidy a podobná onemocnění. Je jich podstatně víc než v jiných letech,“ řekl Slabý. Nápor pociťují i nemocnice, některé již nyní mají plnou kapacitu dětského oddělení včetně intenzivní péče. S vážnými komplikacemi se potýkají také kojenci a batolata.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dítě s rouškou

Podobná situace je i za hranicemi, kde také narůstá dětí s vážným průběhem respiračních onemocnění. Podle vedoucího lékaře v německém Bavorsku můžou za současné problémy loňská opatření, s čím souhlasí i Vlastimil Král z Centra imunologie. Dětský imunitní systém vyžaduje neustálý trénink, což zajišťují sezonní infekty. Imunitní systém měl v podstatě rok pauzu. Vyvíjející se imunitní systém, který zraje do 12 let, měl oddech a nebyl připraven,“ řekl Král s tím, že imunitu dětí to dlouhodobě nepoznamená.

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články