Neočkovaní pacienti bývají agresivní, zní od primářky z Karlových Varů. „Na něco přece umřít musíme,“ říkají pacienti

Nemocnice po celé republice se opět rychle plní pacienty s koronavirem, podle lékařů je většina z nich neočkovaná. Najdou se ovšem i výjimky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Infekční oddělení přestávají pokrývat kapacity a některé pacienty musí umisťovat i jinam. Zdravotníci začínají být z náročných služeb vyčerpaní. Velká část hospitalizovaných s covidem-19 je neočkovaná. Jsou mezi nimi ale i pacienti, kteří mají plně dokončenou vakcinaci. Například starší manželé Eva a Vladimír, kteří spolu leží na pokoji karlovarské nemocnice. Jejich příběh zprostředkoval server iRozhlas.

Měli dostat třetí dávku, skolil je covid

Oba seniory covid odrovnal v jeden den. Bylo to pro ně překvapení, protože dle svých slov téměř nikam nechodí. Tento týden navíc měli dostat třetí posilující dávku vakcíny. Oběma je je necelých 80 let a v nemocnici už leží týden. Původně měli dostat monoklonální léky a jít domů. Jejich zdravotní stav se ale zhoršil a kvůli velmi nízkému obsahu kyslíku v krvi museli zůstat v nemocnici.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Starší žena s maskou

Vyčerpaní jsou nejen zdravotníci v nemocnicích, ale také třeba personál sanitek. Jeden z řidičů v rozhovoru pro Radiožurnál říká: „Už jsem měl 400 výjezdů za covidovými pacienty. Jsem zvyklý a lidem se snažím pomoct.“ Sestřičky prozrazují, že úplně prvního covidového pacienta loni na jaře přivezl do nemocnice právě on. Jak v posledních dnech přibývá pacientů s koronavirem, začínají nemocnice po celé republice omezovat operace a neakutní péči.

Pacienti odmítají sdělit, zda jsou očkovaní

Infekční oddělení karlovarské nemocnice je jediné v kraji, které podává monoklonální látky. Primářka Jaroslava Poustková prozrazuje své zkušenosti s neočkovanými pacienty: „Oni vám na ambulanci řeknou: ‚Na něco přece umřít musím.‘ Jenže za týden jsou tady s rozvinutým onemocněním a všichni chtějí nejdražší a nejlepší léčbu.“ Je pro ni také těžké, že se nemůže pacientů zeptat, zda jsou očkovaní.

iZdroj fotografie: Pixabay
Pacient v nemocnici

Jejich reakce jsou často nepochopitelné: „Oni to berou jako útok na svoji svobodu, že je vyslýcháme a že je to jejich právo. Kolikrát je to docela na hraně, neočkovaní pacienti bývají agresivní,“ popisuje. Tento údaj naštěstí mohou zdravotníci zjistit z registru. Na infekčním oddělení nemocnice Karlovy Vary leží pacienti s covidem kromě krátké přestávky od jara 2020. Zdravotníci jsou na náročné období připraveni, apelují však na lidi, aby se nechali očkovat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články