Plastovým brčkům a talířům odzvonilo. Nový zákon je zakáže. I na tento nový předpis doplatí především neočkovaní

Plastové příbory, brčka, talíře, vatové tyčinky nebo nápojové kelímky z expandovaného polystyrenu si už brzy v obchodě nekoupíme. Rozhodli o tom poslanci.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Prvním čtení prošel zákaz některých jednorázových plastových výrobků, jak to vyžadují předpisy Evropské unie. Sněmovna se na tom shodla téměř jednomyslně. Lhůtu na další projednávání zákona ve Výboru pro životní prostředí prodloužila na osmdesát dní, i když se norma měla do českého právního řádu dostat už loni v červenci.

Spotřebitel se musí dozvědět, jak recyklovat

Zákaz jednorázových plastových výrobků zasáhne výrobu a prodej předmětů jako jsou plastové příbory, talíře, brčka, vatové tyčinky, nápojové kelímky z expandovaného polystyrenu, a také výrobky z oxoplastu. Ministerstvo životního prostředí počítá s tím, že po zákazu by se měla ročně snížit spotřeba daných plastových výrobků o zhruba 1,77 miliardy kusů. Výrobci některých produktů také musí uživatele upozornit na dostupnost opakovaně použitelných alternativ, píše o tom ČT24.

iZdroj fotografie: Pixabay
Plastový kelímek

Zákon také uvádí požadavky na část samotných výrobků z plastu. Nádoby do objemu tří litrů s uzávěry a víčky z plastu musí mít tyto uzávěry připevněny k výrobku. Například hygienické vložky, tampony, vlhčených ubrousků nebo i tabákových výrobků s filtry, musí výrobci uživatele informovat o tom, jak se jich mají po použití správně zbavit. Resort uvedl, že na podporu přechodu na alternativy jednorázových plastových výrobků uvolnil v poslední dotační výzvě 60 milionů korun.

Jak restaurace zabalí jídlo s sebou?

Opoziční poslanci ve Sněmovně upozorňovali na to, že zákon, který reaguje na směrnici Evropské unie, nejde ruku v ruce s covidovou dobou. Jak upozorňují Novinky, například neočkovaní lidé v České republice mají jedinou možnost, a to je odnášet si jídlo z restauracích v plastových boxech, protože se uvnitř najíst nemohou. Návrh také schválil v lednu kabinet expremiéra Andreje Babiše. Sněmovna už ho ale nestihla projednat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Plastové nádobí

Návrh zákona také posiluje rozšířenou odpovědnost výrobců vybraných plastových odpadů. Výrobci cigaret se nově budou muset podílet na úklidu cigaretových odpadků v obcích. Plnění zákona by měly kontrolovat Česká obchodní inspekce, Státní potravinářská a zemědělská inspekce a krajské hygienické stanice. V návrhu jsou také cíle pro zpětný odběr plastových nápojových obalů. V roce 2025 to má být 77 procent hmotnosti obalů uvedených v daném roce na trh nebo do oběhu. V roce 2029 by to mělo být až 90 procent.

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články