Podvod za 75 milionů korun. Kryptoměna squid těžila z popularity seriálu Hra na oliheň, nakonec je bezcenná

Nejprve raketový vzestup a pak strmý pád. Tak by se dal popsat osud kryptoměny, která se inspirovala seriálem z produkce Netflixu. Podvodníci ukradli miliony a zmizeli.

i Zdroj fotografie: Presskit Netflix
                   

Kryptoměna squid, která našla inspiraci v populární sérii Netflixu Hra na oliheň, se ukázala jako jeden velký podvod. Nejprve rychle rostla o tisíce procent, nakonec ale ztratila veškerou hodnotu. Vývojáři společnosti Squid nechali lidi po celém světě nakupovat tokeny. Jakmile měli dost peněz, zastavili svou činnost.

Média psala o squidu jako o nadějné kryptoměně

Zájemcům o kryptoměnu zbyly jen oči pro pláč. Místo pohádkových výdělků přišli během chvíle o všechno. Podvodníci je okradli dohromady o téměř 75 milionů korun. Jako o nadějné a úspěšné kryptoměně se přitom o squidu v posledních několika týdnech zmiňovala média v Česku i ve světě. Měnící se svět kryptoměn tak má na kontě jeden příběh se špatným koncem.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ještě minulý týden se přitom virtuální měna squid na burze obchodovala za jeden americký cent. Během pár dní ale nastala změna: její cena raketově vyšplhala až na 2856 dolarů. Pak ovšem následoval strmý pád ke dnu a nakonec, ani ne týden po raketovém startu, ztratila hodnotu úplně. Ukázalo se totiž, že za touto kryptoměnou stojí podvodníci, kteří si díky ní přišli na obrovský obnos peněz.

Pachatele se zřejmě najít nikdy nepodaří

K okradení majitelů tokenů použili pachatelé takzvaný rug pull, tedy metodu „vytáhnutí koberce.“ Kryptoměna patřila mezi virtuální platidlo, kterým může majitel platit v počítačových hrách. V daném případě šlo o hru inspirovanou populárním seriálem. Světlo světa měla spatřit v listopadu a hráči v ní měli být schopni získat další tokeny a svou investici dál zhodnocovat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Firma ale v pondělí ukončila obchodní činnost, zrušila webové stránky i sociální sítě a s veškerými penězi zmizela neznámo kam. Investoři tak přišli o tisíce dolarů. Dopadnout pachatele tohoto velkého kryptopodvodu bude velmi obtížné. Podle expertů to bude spíš nemožné. Pokud totiž budou opatrní, nikdy se je najít nepodaří. Naděje by byla jen v případě, pokud by šlo o amatéry. Jinak jsou kryptopodvodníci téměř nedopadnutelní.

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články