Putin nevěděl, jak válka na Ukrajině probíhá. Jeho poradci se mu báli říct pravdu

Podle amerického činitele z odtajněných informací amerických zpravodajských služeb vyplývá, že ruského prezidenta jeho poradci klamali ohledně války i sankcí.

i Zdroj fotografie: The Russian Presidential Press and Information Office / Creative Commons / CC BY
                   

Ruská invaze na Ukrajinu trvá pět týdnů a je zřejmé, že neprobíhá podle původních plánů. Vojenští odborníci uvádí, že Rusko chtělo přimět zemi k rychlé kapitulaci bleskovým útokem. To se ale nepodařilo. Jak informuje server Novinky, objevily se navíc informace, že ruský prezident Vladimir Putin neměl tušení, s jakým neúspěchem se jeho armáda na Ukrajině potýká. „Máme informace o tom, že Putin měl pocit, že je klamán ruskou armádou,“ řekl Reuters americký činitel, podle kterého tak šéf Kremlu přestal plně důvěřovat svým poradcům.

S čím má ruská armáda potíže?

Zdroj z USA dále uvedl, že ruský prezident například nevěděl o tom, že na Ukrajině jsou využíváni v boji branci. Podle něj je to jasný signál toho, že k Putinovi se nedostávají všechny informace. Ruská operace na Ukrajině má potíže od začátku. Problémy jsou s logistikou, zastaralou technikou i špatnou morálkou vojáků. Navíc je ukrajinská obrana silnější, než Rusko předpokládalo. Kreml tady začal své válečné cíle prezentovat novým způsobem. Podle expertů tak, aby bylo Rusko v každé situaci prohlášeno za vítěze a prezident si zachovat svou tvář.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Válka na Ukrajině

Putin zřejmě totiž neví, jaká situace na Ukrajině skutečně je. „Domníváme se, že Putina klamou jeho poradci ohledně toho, jak špatně si ruská armáda vede,“ vysvětlil americký činitel. Podle něj navíc nemá šéf Kremlu ani přesné informace, jak moc západní sankce zasáhly ruskou ekonomiku. „Jeho blízcí poradci se příliš obávají říci mu pravdu,“ dodal. Prohlášení amerického činitele dosud neokomentoval Kreml ani ruská ambasáda ve Washingtonu.

Putin možná brzy procitne

Na problémy ruské armády ve válce na Ukrajině upozorňuje také britská zpravodajská služba GCHQ Jerem Fleming. Podle ní někteří ruští vojáci nechtějí poslouchat rozkazy, a naopak úmyslně ničí vlastní vybavení. Jak připomíná ČTK, Moskva přitom opakovaně tvrdí, že během ruské invaze dosahuje svých cílů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kreml

V úterý Rusko veřejně oznámilo nový cíl, kterým je převzetí Donbasu. Podle britské zpravodajské služby Putin špatně odhadl průběh a důsledky války na Ukrajině. Přestože i Fleming potvrzuje, že poradci mají obavy říci ruskému prezidentovi pravdu, podle něj musí být už i Putinovi jasné, jaké jsou dopady jeho špatných rozhodnutí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články