Povinné očkování je podle Jurečky skoro jako znásilnění. Proti svému výroku se záhy ohradil

Budoucí ministr práce a sociálních věcí ve vládě pětikoalice Marián Jurečka tvrdí, že jeho formulace byla vytržena z kontextu. Autoři podcastu se proti nařčení ohradili.

i Zdroj fotografie: MPSV
                   

Ve sbírce zákonů vyšla vyhláška, která od března zavádí povinné očkování proti covidu-19 pro lidi starší šedesáti let a vybrané profese, u kterých více hrozí nákaza koronavirem. Budoucí vláda pětikoalice už ale avizovala, že je proti povinnému očkování lidí starších šedesáti let, protože to považuje za diskriminační. Vyhlášku upraví. „V takové podobě není možné vyhlášku akceptovat,“ řekl v Otázkách Václava Moravce kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka s tím, že nechce riskovat odchod pracovníků a ohrozit stabilitu služeb.

Tlačeni státem k vakcinaci

Předseda křesťanských demokratů Jurečka se ostřeji vyjádřil v podcastu Byznys & Politika HN. Nucení veřejnosti k povinné vakcinaci proti koronaviru složitým opisem přirovnal ke znásilnění. „A pak jsme v situaci, kdy pokud máme mít z Ústavy nějaký rovný přístup, tak říci to zavedeme jen vůči skupině obyvatel například 60 plus, jako další věc, která úplně nesedí z hlediska vysvětlení a obhajoby. A za mě osobně, když se bavím s hodně lidmi a já jsem člověk, který je očkován a který věří vědě a říká, pojďme se nechat očkovat,“ krkolomně se vyjádřil Jurečka.

iZdroj fotografie: Unsplash
Očkování

Ve vysvětlování toho, že má pochopení pro odmítače vakcinace, kteří se cítí být k očkování tlačení státem, pokračoval: „Tak ale snažím se chápat člověka, který říká, že on – ne proto, že je nějaký anti něco, tedy člověk, kterému vadí systém, vláda atd., ale člověk, který je z vnitřního přesvědčení svého svědomí uvnitř přesvědčen, že tady má nějaká rizika, má nevyjasněné odpovědi a zatím se nechce očkovat nebo se nechce očkovat vůbec…, tak já to vnímám jako určitou formu, že toho člověka vlastně k tomu donutím jako prakticky znásilněním, že tomu člověku řeknu a ty musíš!“  

Argumentům Jurečka nerozumí

Kritika na sebe nedala dlouho čekat. Budoucí ministr se ohradil na svém twitterovém účtu, že jeho formulace byla vytržena z kontextu. „Vytrhnout jedno slovo z kontextu a vytvoření titulku je vždycky divné. Když si člověk poslechne či přečte kontext a způsob jakým jsem odpovídal, tak jsem slovo znásilnění jasně použil v duchu jeho obecného významu v češtině (kdy je něco činěno proti svobodné vůli),“ napsal. Proti Jurečkově nařčení se ohradili autoři podcastu.

 „Tak proti obvinění vytrhávání z kontextu teda silně protestuju. Kdo používá takhle silné výrazy typu znásilnění, holocaust, genocida, měl by si to umět obhájit. V libovolném kontextu,“ odpověděl mu novinář Petr Honzejk. V podcastu Jurečka také řekl, že drtivé většině argumentů odpíračů očkování nerozumí a konstatoval, že se nyní nestíhá podat vakcínu lidem, kteří ji chtějí. Podle něho existují praktické důvody, proč nejde nutit povinné očkování určité skupině lidí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články