Příští prezident? Kdo chce na Hrad, má nejvyšší čas začít sbírat podpisy. Mezi favority je i jedna žena

Prezidentskou funkci považuje drtivá většina oslovených lidí za důležitou. Volba nové hlavy státu, která nahradí Miloše Zemana, se uskuteční v lednu 2023.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nového prezidenta si Česko bude volit nejpozději v lednu 2023. Současnému prezidentovi Miloši Zemanovi vyprší druhý pětiletý mandát o dva měsíce později. Potřetí už podle Ústavy kandidovat nemůže. Do boje o prezidentský úřad se tentokrát pravděpodobně zapojí rekordní počet kandidátů. Sázkové kanceláře mají své favority i mezi uchazeči, kteří svůj zájem kandidovat na Hrad teprve zvažují.

Favoritem je končící premiér

Podle sázkových kanceláří je největším favoritem na příštího prezidenta dosluhující předseda vlády Andrej Babiš, který svou kandidaturu definitivně nepotvrdil. Za ním se drží generál Petr Pavel a následují rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová a senátor Pavel Fischer. Se zajímavým adeptem by mohla přijít i koalice Spolu. Její lídr a budoucí premiér Petr Fiala řekl, že je připravena prezidentského kandidáta vygenerovat.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR

Do voleb sice zbývá dost času. Nikoli však pro uchazeče o úřad hlavy státu, kteří budou sbírat podpisy veřejnosti. „Zejména ti občanští kandidáti musí posbírat 50 tisíc podpisů, to není záležitost na týden. Takže ta doba není dlouhá, dokonce by měli už začít,“ řekl pro TN politolog Jiří Pehe. Server rovněž uvedl, že podle agentury STEM/MARK prezidentskou funkci považuje za důležitou 81 procent lidí.

Deset tisíc na exministra

Zájem kandidovat na Hrad potvrdil Pavel i Nerudová, kteří si dobře vedou i mezi sázkaři. „Já jsem připraven, beru to naprosto vážně, akorát nenastal ten správný čas to oznámit a v tuto dobu to není ani vhodné,“ řekl serveru Pavel. „Přiznávám, že se otázkou kandidatury na prezidentku vážně zabývám, hovořím o tom s rodinou, kolegy, rozhodnutí učiním včas,“ uvedla Nerudová.

iZdroj fotografie: Depositphotos

O prezidentský úřad se hodlá ucházet také hudebník Michael Kocáb, právnička Klára Long Slámová, podnikatel Jaromír Soukup nebo senátor Marek Hilšer. Kandidaturu zvažuje miliardář Karel Janeček, který zřejmě odstartoval kampaň při předávání hudební ceny Český slavík. Lidé sází i na populární jména ze showbyznysu, sportu, ale i na politiky, kteří nejsou už na výsluní. „10 tisíc korun si někdo vsadil na Miroslava Kalouska v kurzu 20:1,“ sdělil Václav Sochor z Tipsportu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články