„Vrazi zametají stopy,“ zní z ukrajinského Mariupolu. Rusové měli začít používat mobilní krematoria

Podle mariupolské městské rady pomáhají ruským okupantům s fungováním mobilních krematorií také místní kolaboranti a lidé z proruského separatistického regionu Doněck.

i Zdroj fotografie: Ministry of Internal Affairs of Ukraine / Creative Commons / CC BY
                   

Přístavní město Mariupol na východě Ukrajiny je z velké části pod kontrolou ruské armády už od začátku března. Podle tamní městské rady se teď snaží Rusové zničit veškeré důkazy, které by potvrdily, co její armáda ve městě spáchala. „V Mariupolu začala fungovat ruská mobilní krematoria. Po rozsáhlé mezinárodní publicitě genocidy v Buči nařídilo nejvyšší vedení Ruské federace zničit veškeré důkazy o zločinech její armády v Mariupolu,“ cituje prohlášení radních server Blesk.

Podle starosty je to nová Osvětim

Tamní úřady už dříve informovaly, že ve městě zemřelo více než 5 tisíc civilistů. Jde ale jen odhad, a proto se může podle radních počet obětí ruské agrese dostat až na desítky tisíc. V přístavu před ruskou invazí žilo více než 400 tisíc obyvatel. Město je velmi poničeno, protože ruští vojáci čelili tvrdému odporu. Podle mariupolské rady tak Rusko ani nespěchá s tím, aby schválilo tureckou misi nebo další iniciativy, které mají přispět k evakuaci města.

iZdroj fotografie: Flickr
Hromadné hroby

„Kromě toho se snaží prostřednictvím filtračních táborů identifikovat všechny potenciální svědky zvěrstev okupantů a zlikvidovat je,“ obviňuje ruskou armádu rada. Na tom všem se mají podílet také kolaboranti z místních obyvatel a extremisté z Doněcké lidové republiky. Ti mají sbírat a pálit těla obyvatel Mariupolu, kteří byli umučeni nebo zemřeli v důsledku ruské invaze. Táborem smrti pak nazval město její starosta Vadym Bojčenko. „Je to nová Osvětim a Majdanek,“ citovala starostu agentura Unian.

Budou Rusové potrestáni?

Podle Bujčenka má být mezi pěti tisíci mrtvými civilisty zhruba 210 dětí. Desítky z nich měli uhořet během bombardování dětské nemocnice. Mnoho lidí také zahynulo při bombardování městského divadla, ve kterém se v té době skrývalo před nálety a ostřelováním více než 900 lidí. Jak informuje ČTK, řada analýz naznačuje, že stíhání Rusů za válečné zločiny bude velmi složité. I přes zjevná provinění může být postavení obviněného před soud zdlouhavé a výsledek může být velmi nejistý.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mezinárodní trestní soud v Haagu

V té souvislosti deník The New York Times upozornil, že odsouzení bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiće mezinárodním tribunálem trvalo 22 let. Ruské jednotky Mariupol obklíčily na začátku března a od té doby město intenzivně odstřelují. Velká část pokusů o evakuaci civilistů selhala. Z toho se obviňují obě strany navzájem. Rusko dlouhodobě popírá, že by cílilo na civilisty.

Diskuze Vstoupit do diskuze
87 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články