Jednání mezi Ukrajinou a Ruskem pokračují. V noci se opět ostřelovalo, útoky si vyžádaly desítky oběti

V pondělí se prostřednictvím videokonference uskutečnilo další kolo jednání ukrajinské a ruské delegace. Dnes rozhovory pokračují. Ukrajina si stojí za svými požadavky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

O přerušení jednání v pondělí odpoledne informoval zástupce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. „V jednání jsme udělali do zítřka technickou pauzu. Soustředíme se na upřesnění jednotlivých definic,“ napsal na sociální síti Twitter. Další jednání probíhá dnes. Jak informuje server iDnes, Podoljak zároveň uvedl, že Ukrajina nadále trvá na svých požadavcích. Ty se ani téměř po třech týdnech bojů nemění. Ukrajinská delegace požaduje příměří, okamžitý odchod ruských vojsk a bezpečnostní záruky.

Další noc plná ostřelování

Posun v jednáních ale není v terénu patrný. Rusko i v pondělí pokračovalo v ostřelování. Dělostřelecká palba v rezidenční oblasti Kyjeva zasáhla jednu z budov. Podle ukrajinských médií si útok vyžádal smrt jedné osoby a další tři lidé byli zraněni. Poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko dokonce informoval o dvou mrtvých a třech zraněných, kteří museli být odvezeni do nemocnice.

Heraščenko také uvedl, že se tamní protivzdušné obraně podařilo nad hlavním městem sestřelit ruskou raketu. Trosky stroje měly dopadnout na silnici v rezidenční oblasti, poničit pětipodlažní dům a zcela zničit trolejbus. V té chvíli byl bez pasažérů, přesto jeden člověk zahynul. Podle ČTK se Kyjev stal hlavním terčem útoků i v noci na úterý. Úřady vyhlásily znovu letecký poplach, nad ránem byly slyšet minimálně čtyři silné výbuchy. Zásah ruských raket do obytných výškových budov podle ukrajinského ministerstva vnitra nepřežili dva lidé, jedna osoba byla zraněna.

Zelenskyj poslal vzkaz ruským vojákům

Podle gubernátora Kyjevské oblasti Oleksije Kuleby ruské jednotky zesílily během noci na úterý také ostřelování ve městech Irpiň, Buča a Hostomel. Sirény ohlašující poplach se měly v úterý ráno rozeznít také v městě Oděsa na jihozápadě Ukrajiny. Boje pokračují i v městě Černihiv. Podle předběžných informací si tam pondělní ostřelování vyžádalo 10 životů.

iZdroj fotografie: S vědomím Velvyslanectví Ukrajiny v Praze / Facebook
Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinská prokuratura uvedla, že ruští okupanti ostřelovali obytné domy a infrastrukturu Černihovu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním televizním vystoupení vyzval ruské vojáky ke složení zbraní. „Nabízím vám šanci přežít,“ prohlásil. Stručně se vyjádřil také k jednání mezi ukrajinskou a ruskou delegací. Podle něj ukrajisnká strana v pondělí odvedla dobrou práci. Podrobnosti ale nesdělil.

Diskuze Vstoupit do diskuze
102 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články