Vakcína proti covidu pro děti od pěti let dostala v USA zelenou

Ve Spojených státech bylo definitivně schváleno očkování pro věkovou skupinu 5 až 11 let. Jedná se zhruba o 28 milionů amerických dětí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Očkovací látku proti koronaviru od společnosti Pfizer a BioNTech pro děti ve věku pět až jedenáct let schválila ředitelka amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rocheelle Walenská. A to jen pár hodin poté, co vakcínu doporučila poradní komise tohoto orgánu. Už v pátek pak nouzové povolení udělil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) na základě kladného stanoviska svého poradního panelu. Podle Walenské představuje rozhodnutí významný krok v boji proti covidu-19.

Bezpečnější než prodělání nemoci

Zároveň ředitelka CDC upozornila, že nebezpečí hrozící po očkování je daleko menší než v případě nakažení dítěte samotným onemocněním. Připomněla v té souvislosti rostoucí počty hospitalizovaných dětí v poslední koronavirové vlně kvůli variantě delta. „Z pozice matky rodiče s otázkami vybízím, aby si (od zdravotníků) zjistili víc o významu očkování,“ řekla. Informace přinesla ČT24. Walenská také vyjádřila názor, že uzávěry škol mají navíc na děti velký dopad ze sociálního hlediska a také negativně ovlivňuje jejich duševní zdraví.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nemocné dítě

Z dat CDC vyplývá, že každý milion podaných dávek vakcíny může zamezit 80 až 226 hospitalizacím ve věkové skupině pět až jedenáct let. Společnosti Pfizer a BioNTech slibují úspěšnost očkovací látky 90,7 procenta u dětí v tomto věku. Schválení očkování proti covidu-19 pro další dětskou skupinu nenechal podle iRozhlasu bez povšimnutí ani prezident Joe Biden, který to považuje za zásadní krok pro USA. Zároveň se tím podle něj zbaví řada rodičů strachu o své děti.

Evropa je v první fázi schvalování

Vakcína pro děti od pěti do jedenácti let bude podávána ve dvou dávkách v rozmezí tří týdnů. Každá dávka bude obsahovat třetinu očkovací látky oproti vakcíně pro děti starší dvanácti let. Firma Pfizer je už od minulého týdne připravena distribuovat miliony lahviček s očkovací látkou do ordinací lékařů, lékáren a na další očkovací místa. Vakcíny s dětskou dávkou mají oranžové víčko, nádoby se standardní silnou dávkou jsou označeny fialově.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína Pfizer

Podle šéfa Bílého domu má očkovací program v USA odstartovat v nejbližších dnech, naplno pak od pondělí 8. listopadu. První dávky vakcíny už byly aplikovány dětem v jedné z nemocnic v Connecticutu, a to krátce po schválení CDC. Pro věkovou skupinu pět až jedenáct let dalo vakcíně zelenou jen několik dalších zemí jako Čína, Kuba nebo Spojené arabské emiráty. Evropský regulátor EMA se zabývá očkovací látkou od společností Pfizer/BioNTEch od 18. října.

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články