Vakcína z Izraele jako nová spása. Chránit má před všemi mutacemi covidu-19. V něčem se však od svých předchůdců liší

Vysoce účinná, dlouhodobá, se schopností zamezit šíření viru. Tak by mohla znít definice chystané izraelské vakcíny BriLife, která by mohla být dostupná už příští rok.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Očkovací látku s označením BriLife původně vyvíjel Izraelský institut pro biologický výzkum (IIBR) pracují pod vlajkou jeruzalémské vlády. Aktuálně vlastní práva na výrobu a distribuci nové vakcíny americká farmaceutická společnost NeuroRx. Někteří odborníci od této vakcíny hodně očekávají. Hlavním důvodem je účinnost očkování proti všem dosud známým mutacím. Výjimku tvoří jen varianta delta plus, ke které není dosud mnoho dat.

Stačit má jedna dávka napořád

Vakcína BriLife by měla navíc chránit nejen před těžkým průběhem při onemocnění covidem-19, ale také zamezit tomu, aby se člověk vůbec nakazil. Jak informuje server Jerusalem Post po aplikaci izraelské očkovací látky se nakazil jen jeden člověk ze dvou set. Zároveň je ale třeba připomenout, že ochranu před nákazou měly původně zabezpečit i aktuálně používané vakcíny. Až při pozdějších studiích bylo zjištěno, že i po očkování lidé mohou virus přenášet.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena na očkování

I přesto experti dávají z hlediska ochrany před šířením viru do vakcíny BriLifef velké naděje. Nadšení vzbuzuje izraelské vakcína také díky dlouhodobému účinku. Lidem by teoreticky měla stačit jen jedna dávka. Navíc se tato očkovací látka oproti vakcíně od společnosti Pfizer daleko snadněji skladuje.

Pracuje na ozkoušeném principu

Jak popisuje CNN Prima NEWS, vakcína BriLife by mohla také vzbudit pozornost u lidí, kteří se dosud očkování proti covidu-19 vyhýbali. Nejde totiž o mRNA vakcínu typu Pfizeru nebo Moderna, ale jedná se vakcínu vektorovou (podobně jako AstraZeneca). Člověk si tedy imunitu proti onemocnění vybuduje na základě představení jiného viru, proti kterému si tělo vyrobí protilátky.

iZdroj fotografie: Unsplash
Vakcína

Konkrétně vědci v případě BriLife vycházejí z viru vezikulární stomatitidy. I proto někteří odborníci izraelskou vakcínu velmi vítají, protože je založena na ozkoušených principech. Naopak u dosavadních vakcín jsou na pozoru, protože studie o vedlejších účincích nejsou dosud nijak propracované. Navíc v případě každoročního přeočkovávání nikdo netuší, jak se s tím tělo vypořádá. Ke schválení vakcíny BriLife pro nouzové užití by mělo dojít na začátku příštího roku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články