Ministr Válek: Na svátky zavřeme obchody. Podle něj musí lidé silvestrovské večírky omezit, jinak v lednu přijdou nařízení

Podle Vlastimila Válka je nouzový stav jen jedno z řešení. Vláda však plánuje omezit obchody na Štědrý den i přes svátky a upozorňuje, že pokud budou lidé nezodpovědní, v lednu přijdou tvrdá omezení.

i Zdroj fotografie: Ben Skála / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Počet případu covid-19 pomalu klesá, v sobotu bylo pozitivně testováno 5982 lidí a snížila se i zátěž nemocnic. O podrobných datech informuje například iRozhlas. Po Vánocích končí vyhlášený nouzový stav a vláda nebude požadovat jeho prodloužení. Plánuje však omezit obchody na Štědrý den a svátky. Vzhledem k nouzovému stavu neplatí totiž zákon o povinném uzavření obchodů na vánoční svátky.

Důležitá je zodpovědnost lidí

Mnoho epidemiologů s koncem nouzového stavu nesouhlasí. „Je nešťastné, že se odborníci přes medicínu vyjadřují k politickým rozhodnutím,“ řekl Vlastimil Válek v rozhovoru pro server iRozhlas. Odborné doporučení je omezit komunitní šíření čili omezit shromažďování lidí. Válek uvedl, že pak existuje politické rozhodnutí, jak to udělat. Není prý však nutné k tomu mít nouzový stav, který je jen jednou z variant.

Válek také v rozhovoru řekl, že jestli se situace začne rapidně zhoršovat, přistoupí vláda opět k vyhlášení nouzového stavu. Lidé se však musí připravit, že na Vánoce bude setkávání omezeno. Jak bude situace vypadat po svátcích a v lednu je prý závislé na tom, jak lidé budou zodpovědní. Když neomezí večírky na Silvestra, mohou v lednu nastat tvrdá a razantní opatření. „Také vám doporučuji, nepijte kyselinu,“ vzkázal Válek.

Omezení na Vánoce a svátky

Válek plánuje omezit hlavně Vánoce a následující svátky. Na první svátek vánoční bude ještě platit nouzový stav, neplatí tedy zákonná povinnost uzavření obchodů. Válek však navrhne, aby se zavedlo příslušné opatření, které zabrání otevření obchodů v tento den. Chce také omezit otevírací dobu na Štědrý den do dvanácti hodin.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Silvestrovské veselí

Nová vláda je kritizována zástupci restaurací za velmi nejasnou situaci ohledně provozu na Silvestra. Všem doporučuji, ať neplánují žádné večírky na Silvestra,“ vzkázal Válek. Hrozí prý zhoršení epidemiologické situace, nárůst počtu nakažených a nutnost lednových velmi tvrdých opatření.

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články