Zeman vyjde Fialovi vstříc. „Známe se, tykáme si.“ Jeden ministerský adept je ale pro prezidenta problém

Hospitalizace prezidenta Miloše Zemana ve střešovické nemocnici má prý skončit každým dnem. Odjede pak na zámek v Lánech a jmenuje nového premiéra i vládu.

i Zdroj fotografie: Kancelář prezidenta republiky
                   

Prezident Miloš Zeman nehodlá jmenovat jednoho z adeptů na ministerské křeslo v nové vládě Petra Fialy. Jméno prezident neřekl a osobně se s adeptem na nového ministra nezná. Aby nemusel vetovat celou vládu, navrhuje Fialovi, aby resort řídil sám, případně aby byl jeho řízením pověřen jiný člen vlády. Vetovaným adeptem je podle iDnes Jan Lipavský, který je nominantem Pirátů na post ministra zahraničních věcí. Měnit návrh na složení vlády ale Fiala neplánuje.

Prezident vyjde Fialovi vstříc

Prezident v rozhovoru pro televizi Nova řekl, že bude během několika dnů propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice. Odjede na zámek v Lánech, kde hodlá přijmout kandidáty na ministry v nově vznikající vládě pětikoalice. U několika z nich má však Zeman podezření, že resortu nerozumí. „Měl bych během několik dní být propuštěn do Lán. A první, co udělám, bude jmenování Petra Fialy premiérem,“ řekl Zeman. „Budu se Petrovi Fialovi snažit vyjít vstříc. Známe se dlouhá léta. Tykáme si,“ dodal.

Propuštění prezidenta z nemocniční péče lze podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka očekávat ve velmi blízké době. Do střešovické nemocnice byl Zeman převezený sanitou 10. října. „Pracuji už teď, ale v každém případě předpokládám, že během několika dnů budu propuštěn z nemocnice, odjedu do Lán, a tam se intenzita mé práce ještě zvýší,“ řekl Zeman s tím, že naplno chce plnit pracovní povinnosti možná i dříve než za měsíc.

Mynář je skvělý úředník

Zeman se v rozhovoru také zastal kancléře Vratislava Mynáře. Kancelář prezidenta čelila několik týdnů tvrdé kritice za to, že neinformovala o zdravotním stavu hlavy státu. Zároveň ji vyšetřuje policie, která se zajímá o možné neposkytnutí péče před Zemanovou říjnovou hospitalizací. Mynář je podle prezidenta skvělý úředník a jeho dobrý přítel. „Nebyl by dobrým přítelem, kdyby nebyl skvělý úředník,“ poznamenal Zeman.

Vládnutí kabinetu premiéra Andreje Babiše prezident hodnotí pozitivně. Za chybu označil rozvolnění protiepidemických opatření po loňské první vlně šíření covidu-19. „Když si vezmeme, že v Česku je nejnižší míra nezaměstnanosti v celé Evropské unii, že je tady nejnižší procento chudoby, tak tyto dva základní ukazatele plus celkem uspokojivý vývoj ekonomiky v předchozím období svědčí o tom, že tato vláda si vedla v zásadě dobře,“ řekl Zeman.

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články