Desítky zemí se shodly na podpoře při vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině. Zelenskyj chce zvláštní tribunál

Na Ukrajině se vyšetřuje zhruba 23 tisíc válečných zločinů, a proto je nutná koordinace. Na spolupráci se tak dohodlo 45 zemí světa.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak informuje server Al Jazeera, k dohodě více než 40 zemí na koordinaci mezinárodního úsilí o postavení ruských vojenských sil před soud došlo během konference v sídle Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Dokument podepsaly státy Evropské unie, Velká Británie, USA, Kanada, Mexiko i Austrálie. Cílem má být vytvoření mezinárodní skupiny, která bude předcházet zdvojování vyšetřování. Zároveň země přislíbily poskytnout 20 milionů eur (téměř 500 miliard korun) na podporu ICC, ukrajinské generální prokuratury a operací OSN, píše Al Jazeera.

Utrpení Ukrajinců

Úředníci také upozornili, že důkazy při vyšetřování musí být důvěryhodné a organizované, protože v současnosti se na Ukrajině vyšetřuje zhruba 23 tisíc válečných zločinů. Jak dále Al Jazeera připomíná, země se dohodly na vytvoření mezinárodní skupiny i vzhledem k tomu, že Rusko pokračuje v útocích na civilní obyvatelstvo. V té souvislosti připomněla ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová čtvrteční ostřelování města Vinnycja, při kterém zemřelo nejméně 20 lidí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nalezená těla v Buči

Utrpení lidí na Ukrajině připomněl také hlavní prokurátor ICC Karim Khan. „Prostou pravdou je, že zatímco hovořím, děti, ženy a muži, mladí a staří, žijí v teroru,“ cituje jeho slova ČTK. Podle nizozemského ministra zahraničí Wopke Hoekstra jeho země zvažuje zřízení mezinárodního ukrajinského tribunálu pro válečné zločiny vzhledem k tomu, že ani Ukrajina ani Rusko nejsou členy ICC. Po vytvoření speciálního tribunálu volá také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se ke konferenci připojil prostřednictvím videa.

První odsouzení už proběhlo

„Stávající soudní instituce nemohou dohnat k zodpovědnosti všechny viníky. Je tím pádem potřeba zvláštního tribunálu pro rozsouzení zločinů ruské agrese proti Ukrajině,“ cituje ukrajinskou hlavu státu ČTK. Vznik „ad hoc tribunálu“ nevylučuje ani český ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který o takovém postupu jednal tento týden v Praze s eurokomisařem pro spravedlnost Didierem Reyndersem a s dalšími ministry spravedlnosti členských zemí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mezinárodní trestní soud v Haagu

Nebylo by to poprvé, kdy by došlo ke vzniku speciálního tribunálu. Jak píše ČTK, média připomínají vznik Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v reakci na válku v Bosně v 90. letech minulého století. Bývalý velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić byl odsouzena více než 20 let. Na Ukrajině už také došlo k prvnímu odsouzení z válečného zločinu. V květnu byl za vraždu neozbrojeného civilisty shledán vinným 21letý ruský voják Vadim Šisimarin, doplňuje ČTK.

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články