Výměna Putina za jiného vůdce nic nevyřeší. Naopak to pro lidstvo může znamenat ještě větší katastrofu

V poslední době sílí spekulace o konci ruského prezidenta Vladimira Putina. Ani odchod šéfa Kremlu ale nemusí přinést kýžený konec války na Ukrajině.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

O simulaci událostí po smrti ruského prezidenta se pokusila konzultační společnost Wikistrat, informuje web Express. Oslovení experti měli prodiskutovat jednotlivé scénáře možného ovlivnění zahraniční politiky vůči spojencům i nepřátelům. Wikistrat se pro simulaci smrti šéfa Kremlu rozhodl vzhledem k sílícím spekulacím o Putinově špatném zdravotním stavu, píše Express. Závěr odborníků je překvapivý. Podle nich už není konflikt na Ukrajině už jen Putinovou válkou.

Prohra není pro Rusko možná

Důvodem je hlavně to, že Rusko do bojů investovalo nejen mnoho zdrojů, ale také prestiže. Ani po případném konci Putina tak není možné přijít a říct, že válka končí. „Kdokoli přijde po Putinovi bude reprezentovat stejné myšlení, že Rusko nemůže tuto válku prohrát,“ cituje server Express generálního ředitele Wikistrat Orena Keslera. Jednání o příměří by bylo možné jen v případě, že Rusko dosáhne určitého vítězství či jiného politického zisku. Kurz směřování Moskvy se tak nezmění ani po Putinově smrti, tvrdí experti pro Express.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kreml

Navíc není jasné, kdo by se mohl stát nástupcem šéfa Kremlu. Odborníci se shodují na tom, že sám Putin už o tom uvažoval, ale zatím si to nechává pro sebe. „Veřejné odhalení identity vybraného nástupce by vyvolalo přesně ten druh bojů mezi vůdčí elitou, kterému by se Putin chtěl vyhnout, aby udržoval systém stabilní a funkční,“ cituje server Express vyjádření odborníka na Rusko Keira Gilese. Podle něj o tom stávající šéf Kremlu přemýšlel hlavně z hlediska zachování majetku pro svou rodinu, než z hlediska zachování budoucnosti země.

Může být hůř

Připravit by se měl na případného nástupce i Západ. Od začátku by měly země podle odborníků tlačit na zlepšení vztahů. Vyřešit by bylo nutné s novým ruským vůdcem také otázku dodávek plynu, píše dále web Express. Západ musí využít situace, kdy se nové vedení země bude snažit stabilizovat situaci a zatlačit na něj. Musí to přijít ve vhodnou chvíli, jinak to může způsobit opačný efekt, uvádí Express. Záležet bude samozřejmě hlavně na tom, kdo by se novým ruským prezidentem stal.

Spekuluje se například o šéfovi kremelské administrativy Dmitriji Kovalevovi. Šestatřicetiletý milovník hokeje je žhavým kandidátem, jak informuje web CNN Prima News. Kovalev je ale zastáncem tvrdé kremelské ruky, a tak by se aktuální vyostřená situace mohla ještě zhoršit, což potvrdil i expert Giles. „Existuje spousta kandidátů na Putinova nástupce, kteří by vztahy Ruska se Západem učinili ještě horšími, než se to povedlo Putinovi v posledních několika letech vlády,“ cituje jeho slova web CNN Prima News.

Bylo by podle vás sesazení Putina správným krokem?

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články