Zdražování se nevyhne ani důležité potravině, kterou Češi využívají ve velkém

Jarního květového medu je dost, horší je to však s lipovým. Důvodem je hojný déšť na přelomu června a července. Podraží o desítky korun.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

I když včelaři na jaře předpovídali, že medu bude dost, opak je pravdou. Pro zákazníky to znamená, že si za tuto sladkou pochoutku připlatí, píše server ČT24. Kilogram bude k dostání od 180 do 240 korun, informuje web ČT24. Někteří včelaři už avizovali, že se kvůli vyšší ceně med prodává méně.

Med nikdy znova nerozehřívejte

Ještě před několika měsíci to přitom vypadalo nadějně. Včelaři v květnu stočili více medu než v minulých dvou letech. Psal o tom web TN. Navíc byl i velmi kvalitní. „Tento rok nebyl špatný, byl celkem dobrý, i když druhá polovina roku nedopadla podle našich představ kvůli teplu a suchu. Jarní med byl výborný,“ uvedl pro TN včelař František Tobola. Cena domácího medu se může lišit až o desítky korun, píše dále TN. Včelaři, který nechce tratit, se proto nevyplatí prodávat kilo pod 200 korun. Zdražila totiž i víčka a také sklenice, dodává TN.

iZdroj fografie: Depositphotos
Včelí úl

Med má široké využití. Je s ním například možné sladit kávu nebo čaj místo cukru. Klasický med často „ztvrdne“. Neznamená to však, že by byl špatný nebo že by ztratil své vlastnosti, připomíná TN. Včelaři ho proto nedoporučují zahřívat, aby byl opět tekutý. Při teplotách nad 40 stupňů Celsia se podle nich z medu stane obyčejné sladidlo a ztratí všechny kvalitní a léčivé vlastnosti.

Jak poznat kvalitní med

Kvalitu medu kontroluje Státní veterinární správa a Státní zemědělská potravinářská inspekce. Zaměřují se na pravost medu a také na obsah nevhodných léčiv a pesticidů. „V posledních letech bylo prokázáno, že český med je v pořádku. Testované medy zcela vyhověly. Měly odpovídající barvu, chuť, zápach a konzistenci,“ řekl Událostem247 mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Med na tržišti

Med by měl při konzumaci zanechat v krku mírné pálení a neměl by pěnit. Web iReceptář upozorňuje, že po prvním otevření se u některých medů pěna objevuje, to je však v pořádku. Po nějaké době by měl med začít krystalizovat. Pokud ne, je zřejmě naředěn fruktózou. Je dobré dát pozor na hodně tmavou barvu medu, protože by mohl být dobarven karamelem, píše dále web iReceptář. Falešný med se dá poznat i podle hrubé textury.

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články