Majitelé zahrad jásají: Nově mají nárok na více než 100 000 Kč od státu

Stát se občas snaží vyjít lidem vstříc a přispěje jim například na nový kotel, na bydlení, nebo dokonce na nové auto.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

O tom, že od září 2024 bude zakázáno používat k topení kotle 1. a 2. emisní třídy, jsme na Událostech247 informovali už dříve. Důvodem jsou přísnější emisní normy, které již tyto staré modely kotlů nesplňují. Nově bude povinný typ kotle, který je ve 3. a vyšší emisní třídě. Kdo se novému zákonu nepodřídí a nový kotel si nekoupí, ten pak může dostat pokutu 50 tisíc korun.

Nezapomeňte se o peníze přihlásit

Pro tyto případy je možné využít dotační program Nová zelená úsporám a Kotlíkové dotace. Mezi podporované zdroje tepla patří kromě kotlů na biomasu také kamna, krby, tepelná čerpadla, solární kolektory a fotovoltaika. Příspěvek pokryje až 50 procent výdajů na nové vytápění. Domácnosti s nízkými příjmy, zejména senioři a lidé, kteří pobírají příspěvek na bydlení, mohou získat dokonce až 95 procent z dotací. Čerpání dotace z těchto dotačních titulů je možné do srpna.

Stát lidem rozdává 300 000 Kč na nákup nového auta. Máte na peníze v roce 2024 nárok i vy?

Stát také podporuje elektromobilitu. Víte od nás, že zájemci mohou své žádosti o tuto podporu podávat až do 30. září 2024. Na nákup osobního elektromobilu bude možné získat 200 tisíc korun, na nákup nákladního nebo vodíkového vozu pak až 300 tisíc korun. U osobního vozu ovšem nesmí být pořizovací cena vyšší než 1,5 milionu. Resort má na program vyčleněno celkem 1,95 miliardy korun. Na podporu pořízení vozů je z celkové částky alokováno 1,65 miliardy, na infrastrukturu zbývajících 300 milionů.

Kdo má na peníze nárok?

Dalšími penězi od státu je příspěvek nazvaný Dešťovka, který je součástí programu Nová zelená úsporám. Nabízí finanční podporu pro systémy sběru dešťové vody. Peníze jsou přitom určeny pro širokou škálu lidí. Jak píše web Nová zelená úsporám, příspěvek mohou čerpat majitelé domů, řadových domů a dokonce i vybrané příspěvkové organizace. Základní podmínkou ale je nutnost mít u svého domu zahradu, kde můžete mít nádrž na dešťovou vodu umístěnou a kde budete vodu využívat pro zalévání.

iZdroj fotografie: Lewis Clarke / Creative Commons / CC-BY-SA
Majitelé zahrad mohou od státu získat až 105 000 korun

Dotace je rozdělena do několika částí. Až 55 tisíc korun mohou lidé získat, pokud budou dešťovou vodu využívat pro zalévání zahrady. O 10 tisíc korun víc jim stát přispěje v případě, že budou vodu využívat i pro splachování. Maximální možnou částku, 105 tisíc korun pak získají ti, jež budou používat kombinaci odpadní a dešťové vody pro zalévání i splachování. Dotaci je možné čerpat pouze v kombinaci se zateplením, novostavbou nebo s výměnou a instalací zdrojů energie.

Využijete výše zmíněný státní program? Diskutovat o tom můžete v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články