V obchodech se objevily velmi nebezpečné účtenky. Kdo se jich dotkne, ten dopadne špatně

Lidé mají další důvod, proč místo klasických papírových účtenek využívat raději ty elektronické. Jsou jím zdravotní rizika.

i Zdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
                   

V souvislosti s papírovými účtenkami se v poslední době v Česku mluví především o jejich rušení. Vláda totiž uvažuje o tom, že by uzákonila povinné elektronické účtenky a ty papírové by tak byly už jen na vyžádání, jak psaly Události247. Aktuálně se pak ohledně papírových účtů mluví ještě o další, podstatně závažnější věci, a sice jejich potenciální nebezpečnosti pro lidi.

Nebezpečné účtenky jsou tématem už delší dobu

O zdraví škodlivých chemických látkách, jež obsahují papírové účtenky, se mluví už delší dobu. Před 7 lety o tom například psal web Seznam Zprávy. Riziko však podle všeho přetrvává i v dnešní době. Nedávné zjištění evropského informačního systému Safety Gate totiž ukázalo, že některé typy termopapíru, z nějž jsou účtenky vyrobeny, obsahují toxické látky v nadměrném množství.

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Některé účtenky mohou být zdraví škodlivé

Konec účtenek v obchodech: Jde o nový nápad vlády. Češi zuří a ptají se, jak asi zjistíme, že nás prodavačka neobrala o peníze?

Konkrétně se jedná o chemikálii bisfenol A (BPA). V malém množství není škodlivá, nachází se ostatně i v řadě dalších obalových materiálech, například v plastových lahvích, plechovkách či jiných obalech na potraviny. V některých testovaných termopapírech však bylo této látky tolik, že by to mohlo mít na lidské zdraví negativní vliv.

Rizika jsou pro nakupující i prodavačky

Podle odborníků může mít vyšší míra vystavování se této látce celou řadu negativních účinků. Může přispívat k rozvoji rakoviny prsu, onemocnění srdce, cukrovky či obezity, píše web Arnika. Dále může mít látka také negativní vliv na plodnost a poškozování imunitního systému.

Konec účtenek v obchodech: Vláda chystá změnu, která se seniorům nebude líbit

iZdroj fotografie: NovýúčetPronovéÚčely / Creative Commons / CC-BY-SA
Účtenku lidé běžně dostávají prakticky ve všech obchodech či restauracích

Pokud tedy lidé účtenku nepotřebují, neměli by si ji v obchodech vůbec brát a tedy se jí ani dotýkat. Využít lze případně i elektronické účtenky, jež mnohé supermarkety v dnešní době nabízí. Pokud už si lidé papírovou účtenku vezmou, doporučuje se nedávat ji do tašky s nákupem, kde by mohla přijít do kontaktu s potravinami. A poté si co nejdříve umýt ruce.

Věděli jste o tom, že účtenky mohou obsahovat tuto nebezpečnou látku? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články