Nové ceny v restauracích a hospodách: Jídlo venku bude jen pro bohaté. Ostatní Češi si budou muset vařit doma

Ceny jídel v restauracích se neustále zvyšují. Zajít si tam třeba s rodinou na oběd si tak bude moci dovolit čím dál méně lidí.

i Zdroj fotografie: Triplec85 / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Když už si tedy do restaurace vyrazí, očekávají za své peníze kvalitu. Ne v každém podniku je to však samozřejmost. Na Událostech247 jsme psali například o tom, že kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce nechali uzavřít bistro v Sokolově, protože majitel zákazníkům nezajistil přístup k teplé a tekoucí vodě. Potíže byly i s plísněmi v lednicích a se záchodem.

Nejvíce se ceny zvedají u oblíbených jídel

Už několik let také platí povinnost provozovatelů restaurací, jídelen a kantýn informovat zákazníky o alergenech, které se mohou v nabízených pokrmech objevit. Víte od nás, že mezi nejčastější nedostatky patří to, že informace o alergenních složkách byla sice viditelně umístěna, ale alergenní složky nebyly vztaženy ke konkrétním pokrmům. Dalším prohřeškem je opomenutí povinnosti informovat o alergenních složkách u nápojů.

Čeští restauratéři se neštítí lhát svým zákazníkům. Lidem může jít v hospodách o zdraví a vůbec se o tom nedozví

Kromě výše uvedeného může některé zákazníky odradit od návštěvy restaurace také neustále se zvyšující cena jídel a nápojů. Jak upozornil web Seznam Zprávy, ceny jídel v restauracích totiž už třetí rok po sobě rostou. Například pizza od loňska zdražila v průměru o 15 korun, za guláš si zákazníci připlatí okolo 11 korun. Cena hamburgeru už dokonce pokořila hranici 200 korun a blíží se spíše ke třem stovkám. Ceny stravovacích služeb meziročně rostly o 7,4 procenta.

Obědy se prodraží o desítky korun

Podle ekonoma Davida Marka restaurace minulý měsíc zdražily o 0,5 procenta a meziroční inflace zde dosahuje 7,4 procenta. Podle dat z pokladního systému Dotykačka zdražovaly restaurace, bistra i jídelny. Je to vidět třeba na poledním menu. Zatímco v roce 2019 jsme za oběd zaplatili v průměru 110 korun, letos už je to okolo 170 korun a výše. Mezi nejoblíbenější obědy Čechů patří řízek, guláš, pizza, burger a salát Caesar. Ne každý si tak už může oběd v restauraci dovolit.

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Jídlo v restauracích zdražuje už několik let po sobě

Všechna z těchto obědových jídel zdražila za rok o víc než deset korun, píše dále web. Žádné z výše uvedených nestojí v průměru méně než 170 korun. Za tuto částku si je možné dopřát guláš, který ještě před covidem v roce 2019 stál v českých hospodách v průměru 111 korun. Guláš a také řízek se zároveň řadí k jídlům, která zdražila nejrychleji, a to o více než 50 procent. Dražší je také třeba pivo. Zatímco ještě loni stál půllitr Plzně mezi 50 a 60 korunami, letos štamgasti zaplatí okolo 68 korun.

Je podle vás jídlo v českých restauracích předražené? Napište nám váš názor v komentářích pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články