Hlodavci, trus a plíseň: Česká inspekce od začátku roku uzavřela několik hospod a restaurací

Každý z nás si někdy dopřeje jídlo v restauraci. Málokdo ale tuší, že někdy se pokrmy připravují v opravdu otřesných podmínkách.

i Zdroj fotografie: SZPI
                   

Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce pravidelně vyrážejí na kontroly českých restaurací a dalších podniků. Ne vždy ale dopadnou dobře. Upozornil na to web TN. Od začátku roku 2023 proto museli uzavřít řadu provozoven, ve kterých se podává nebo připravuje jídlo.

Trus hlodavců kam se podíváš

Kontroloři letos uzavřeli už více, než 10 podniků, ve kterých se vaří a konzumuje jídlo. Mezi nejčastější problémy, na které narazili, byly trus hlodavců, plíseň nebo špína a další nečistoty, píše dále TN. Restaurace, které kontrolou neprojdou, následně inspekce zveřejňuje na svém webu Potravinynapranyri Například v bistru v Sokolově majitel podle webu nezajistil přístup k teplé a tekoucí vodě. Potíže navíc byly s plísněmi v lednicích a také se záchodem.

iZdroj fotografie SZPI
Stopy po hlodavcích, myší trus, špinavé mrazáky a podlahy, ucpané odtokové kanálky a spousta další špíny. tím se v restauracích i bistrech inspektoři setkávají čím dál častěji

Doslova žně měli letos inspektoři také v Plzeňském kraji. Jak píše web Deník, od začátku ledna tam uzavřela několik provozoven. Trus hlodavců a další nedostatky odhalili například v restauraci v Dolanech u Klatov. Dále v kraji inspekce uzavřela kvůli výskytu trusu hlodavců a dalším problémům sklad potravin v pizzerii na náměstí v Domažlicích, maloobchod v Kvíčovicích, maloobchod ve Velkém Malahově nebo sklad potravin pekařství na náměstí v Holešově, píše dále Deník. 

Problémy se daří brzy odstranit

Když kontroly odhalí tyto závažné nedostatky, jsou podniky většinou uzavřeny až do doby, než provozovatel odstraní veškeré problémy, na které inspektoři upozornili. Vždy je uložený termín, do kdy se musí nedostatky odstranit,“ popsal pro Události247 mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Nevyhovující podmínky našli inspektoři v dubnu také v pekárně ve Vyškově. Provoz nebyl dostatečně zabezpečen proti pronikání škůdců a potraviny jimi byly kontaminované.

iZdroj fotografie: SZPI
Stopy po působení a výskytu hlodavců v Albertu v Kladně

Podnik už ale nevyhovující podmínky napravil a mohl opět otevřít. „No, tak to jsem ani nevěděla. Pečivo odtud kupuji a rozhodně mně ani ve snu nenapadlo, že by mohlo vznikat v takto nechutných podmínkách. Jenže když budu nakupovat pečivo třeba tady v Albertu, tak i tam jsem četla, jak se jim myši prohánějí mezi regály s jídlem. To si člověk asi nevybere,“ řekla Událostem247 Anna Houbová z Vyškova.

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články