Kdo bude v zimě topit jedním z těchto způsobů, ten se nedoplatí. Na místě přijde klidně až o 10 000 Kč

Ušetřit za energie je snahou spousty lidí. I když ceny ovlivnit nemůžeme, existují způsoby, jak platit méně.

i Zdroj fotografie: 松岡明芳/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Například tím, že si pořídíte nové spotřebiče. Víte od nás, že čím novější spotřebič, tím je úspornější. Pokud tedy máte v domácnosti starší ledničku, pračku nebo televizi, musíte počítat s tím, že jejich spotřeba elektrické energie je několikanásobně vyšší, než kdybyste si pořídili věci nové. Mezi velké žrouty energie patří také čerpadla.

Zvýšení poplatků za distribuci znamená růst cen

Jak upozornil web Novinky, majitelé tepelných čerpadel, ale i ti, kteří domácnost vytápějí elektrickým kotlem, si letos za proud připlatí víc než ostatní. Za regulovanou složku ceny elektřiny, která se na celkových platbách za proud podílí asi čtyřiceti procenty, zaplatí běžný uživatel s tepelným čerpadlem o více než 10 000 korun víc než loni. Hlavním důvodem růstu cen bylo znovu zavedení poplatků za obnovitelné zdroje.

Stát rozhodl: Statisíce Čechů musí okamžitě změnit způsob vytápění. Kdo to neudělá, dostane pokutu 50 000 Kč

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Některé způsobí vytápění domácnosti se v zimě lidem znatelně prodraží

Jak pro Novinky uvedl energetický analytik Tomáš Vrňák, v případě modelové spotřeby deset megawatthodin ročně to znamená navíc asi 6000 korun. Výrazně se také zvýšily poplatky za jistič a distribuci. Například v distribuční oblasti ČEZ, která je v Česku největší, se loni za každou odebranou megawatthodinu platil u sazby běžné pro tepelná čerpadla distribuční poplatek 376 korun ve vysokém a 218 korun v nízkém tarifu.

Ceny se zvedají o stovky procent

Tento rok je to však několikanásobně více. V nízkém tarifu, který je pro uživatele tepelných čerpadel a elektrických kotlů zásadní, protože ho využívají po většinu dne, dělá meziroční nárůst přes 240 procent. Když se přičte ještě růst měsíční platby za jistič o 77 korun, tak domácnosti, které běžně spotřebují devět megawatthodin v nízkém tarifu a jednu MWh ve vysokém tarifu, za letošek zaplatí o 11 500 korun víc než loni.

Není zbytí, pamětníci oprášili topení „Leninovými briketami“. Bývalý komunistický fígl ušetří domácnostem desítky tisíc korun

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Ceny energií se zřejmě brzy opět zvýší

Jak připomíná web Novinky, to už představuje více než stoprocentní navýšení. V distribuční oblasti ČEZ meziročně vzrostla z 1949 Kč za MWh na letošních 2439 korun. To je asi o čtvrtinu. U PRE se loni za distribuci platilo 1579 korun za MWh a letos 1680. Je to více o 6,5 procenta. V distribuční oblasti EG.D lidé v roce 2023 platili 2103 korun. Nově je to 2542 korun, tedy o pětinu více, dodává web.

Čím v zimě topíte vy? Napište nám to dole v diskuzi pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články