Stát varuje před falešnými e-maily: Tváří se nevinně, ale mohou vás během minuty obrat o všechny vaše úspory

Virtuální svět nám sice v mnohém usnadňuje život, ale také dává velké příležitosti nejrůznějším podvodníkům.

i Zdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
                   

Velmi časté bývají podvody, kdy se zloději vydávají za pracovníky různých bank. Události247 například psaly o útocích na klienty banky ČSOB a Moneta Money Bank. Na pozoru by se ale měli mít i ti, kteří mají jinou banku. Nebezpečí, že klidně ještě dnes vám vlezou na bankovní účet a vyberou ho, hrozí každému.

Podvodníci nabízejí právní pomoc

Šmejdi totiž umí napodobit telefonní číslo banky a potom už jim nedá moc práce důvěřivé lidi přesvědčit o tom, že jim opravdu volá jejich bankéř. Teď však mají své praktiky ještě promyšlenější. Přesvědčil se o tom muž ze Zlínska, o kterém psal web Novinky. Během pár telefonátů s „bankéřem“ tak přišel o 450 000 korun ze svého a 140 000 korun z firemního účtu. Důvěryhodnost zvyšuje to, že osoba, která lidem zavolá, zná některá data z jejich osobních dokladů.

Každý, komu přišla vybraná SMS zpráva má problém. Brzy vám vysají z bankovního účtu všechny peníze. Radši si zkontrolujte telefon

iZdroj fotografie: Policie ČR
Podvodníci často své oběti oslovují kupříkladu za pomoci SMS zpráv

Teď však podvodníci mají další a velmi promyšlený trik, jak důvěřivé lidi napálit. Jak upozornil web TN, čím dál častěji se totiž objevují případy, kdy se podvodníci snaží zneužít identitu advokátů, aby z lidí vylákali peníze. Lidí by si proto měli vždy ověřit totožnost lidí, kteří je kontaktují. Jak uvedl web Advokátní deník, Česká advokátní komora varuje před množícími se případy, kdy se podvodníci vydávají advokáta, koncipienta nebo advokátní kanceláře.

Dovolenková sezóna je pro šmejdy rájem

Ptáte se, jak podvod probíhá? Podvodníci se vydávají za advokátní kancelář a nabízí uživatelům právní pomoc při řešení údajných podvodů s kryptoměnami, nebo při řešení zmrazených finančních prostředků ze strany Interpolu, popisuje Česká advokátní komora. Zneužívají přitom obchodní firmu a logo kanceláře. Při komunikaci s klientem užívají různé e-mailové adresy a zasílají formuláře ke sběru dat s hlavičkou kanceláře. Poté, co jim lidé sdělí své citlivé údaje, přijdou většinou o veškeré úspory.

Pozor: Jste klienty VZP? Hrozí vám, že během chvíle přijdete o všechny své peníze

iZdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
Časté jsou mimo e-mailů a SMS zpráv i telefonáty

Šmejdům se hodí také současná dovolenková sezóna. Jak píše TN, klientům slibují vymožení odškodnění od leteckých společností od různých subjektů, i když nárok na kompenzaci třeba vůbec nevzniká. Vždy je tedy dobré ověřit si, s kým vlastně člověk komunikuje. Použít k tomu můžete Vyhledávač advokátů a advokátních koncipientů. Komora také na svém webu pod záložkou Aktuality zveřejňuje upozornění na zneužití identity, osobních údajů advokátů a advokátních kanceláří, dodává TN. 

Pokoušeli se vás někdy kontaktovat podvodníci? Pokud ano, za koho se vydávali? Podělte se o to s námi v diskuzi pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články