Policie teď zabavuje lidem auta. Jediné porušení zákona a řidiči půjdou domu po svých, nebo taxíkem

Mezi nejčastější dopravní přestupky patří překročení nejvyšší povolené rychlosti a taky telefonování za volantem za jízdy.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Letos se navíc tresty za mnohé přestupky zpřísnily, jak psaly Události247. To však české motoristy od porušování pravidel evidentně neodrazuje. Důsledkem toho pak mohou být i dopravní nehody, kterých se v Česku ročně stane okolo 18 tisíc. Mnohým řidičům přijde to, že by policie lidem za určitý přestupek zabavovala jejich auta, jako něco nepředstavitelného. V některých zemích je to však realita.

V Rakousku je policie nemilosrdná

Pokud si tedy s dodržováním rychlosti moc hlavu nelámete, buďte rádi, že nebydlíte v Rakousku. Tamní policie se totiž s neukázněnými řidiči moc nepáře. Od začátku března tato země výrazně zpřísnila postihy za rychlou jízdu, a to především v extrémních případech, jak upozornil web Aktuálně. Snadno se vám tam tedy může stát, že přijdete o auto, které rakouské samospráva vydraží. To, že jste občanem jiné země, nehraje žádnou roli.

Policie bude od března 2024 lidem ve velkém zabavovat auta. Hrozí to i vám?

iZdroj fotografie: Michal Prášil, ŘSD / Creative Commons / CC-BY-SA
Rakouská policie bude řidičům za vážné porušení zákona odebírat auta

Především při překročení rychlosti o více než 80 km/h ve městě a více než 90 km/h mimo něj může řidič, pokud ho zastaví police, dál pokračovat už jen pěšky, nebo taxíkem. Na místě totiž přijde o auto. Navíc už ho zpátky nemusí dostat, protože příslušné úřady vůz následně vydraží a 70 procent z výtěžku jde do fondu silniční bezpečnosti. Zbytek dostane místní samospráva. Šofér musí také počítat s pokutou.

Přísné nařízení už má první „oběť“ z Česka

O tom, že tato praxe v Rakousku opravdu platí, se přesvědčil také 26letý český řidič, kterého policisté přistihli v dolnorakouské obci Thaya. Jak píše web Novinky, v jednom případě jel 104 kilometrů za hodinu v úseku, kde probíhaly práce na silnici a kde rychlost byla omezena na 30 kilometrů. Na jiném místě mu radar naměřil 104 kilometrů namísto povolené padesátky. Policisté tedy muži zakázali pokračovat v jízdě, odebrali mu řidičák a zabavili auto.

Od března 2024 začne policie lidem brát auta. Stačí udělat špatně jednu věc a domů půjdete pěšky

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Výjimkou nejsou ani vysoké pokuty, které se v Rakousku platí

Policie o tom informovala v tiskové zprávě s tím, že delikt budou řešit správní orgány okresu Waidhofen an der Thaya. O jaký vůz šlo a jakou má přibližně hodnotu, rakouské úřady neuvedly. Pokud auto není majetkem daného hříšníka, mohou úřady vozidlo na dva týdny předběžně zadržet a pak ho musí vydat vlastníkovi. Řidič však v takovém případě dostane doživotní zákaz řízení motorových vozidel na území Rakouska a zaplatí tučnou pokutu.

Uvítali byste něco podobného i v Česku?

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články