Očkovaní bez výhod? Bez posilující dávky ztratí lidé své výhody. V zahraničí tomu bude podobně

Lidem, kteří si po dokončeném očkování nenechají aplikovat i třetí dávku, hrozí ztráta výhod. Budou muset podstupovat testy i preventivní karantény.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ještě v září premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) zcela odmítal možnost, aby se i očkovaní lidé povinně testovali. Nyní je ale všechno jinak. Jak se ukazuje stále častěji i lidé plně naočkovaní nadále koronavirus šíří. A proto i končící předseda vlády svůj názor mění. Jak píše server Echo24 v této otázce se dokonce Babišova vláda shodne i s tou budoucí. Podle ní se mají podrobovat testování i lidé očkovaní.

PCR test znovu jako průkaz bezinfekčnosti

A to v konkrétních případech, mezi které spadá situace, kdy se očkovaný setká s rizikovým kontaktem (pozitivně testovaným) a od posledního podání vakcíny uběhlo více než půl roku. Podle plánu budoucí vlády se má testovat výhradně PCR metodou, pro kterou by mělo dojít k navýšení kapacit. Zároveň by PCR test měl znovu sloužit jako možnost prokazování bezinfekčnosti. Očkovaní by měli mít zřejmě test zdarma, protože v případě rizikového kontaktu by se jednalo o test nařízený hygienou. Případně by k testování mohl vypsat žádanku praktický lékař.

iZdroj fotografie: Depositphotos
PCR testování

Očkovaní by měli mít zřejmě test zdarma, protože v případě rizikového kontaktu by se jednalo o test indikovaný hygienou. Případně by k testování mohl vypsat žádanku praktický lékař. Aktuálně platí, že lidé očkovaní a také ti, co nákazu v posledních šesti měsících prodělali, se nemusí testovat ani nastupovat do izolace, dokud nevykazují klinické příznaky nákazy covidem-19. Tato výhoda ale zřejmě nebude jediná, kterou očkovaní lidé ztratí. Ze střednědobých plánů budoucí vlády vyplývá, že plné očkování má sloužit jako průkaz bezinfekčnosti jen maximálně půl roku. U jednodávkové vakcíny dokonce jen tři měsíce.

Evropská komise přichází s mírnějším návrhem

Toto opatření chce vláda zavést od konce roku. K omezení platnosti očkování nemá dojít jen v rámci Česka, ale v celé Evropské unii. Nutnost přeočkování třetí dávkou k využívání covid pasů už navrhla také Evropská komise. Její plán je ale mírnější, protože chce stanovit hranici devíti měsíců od poslední vakcíny místo šesti. I tak by to pro většinu lidí naočkovaných v tomto roce znamenalo nutnost podstoupit posilující dávku ještě před letní dovolenou v zahraničí. Pro třetí dávku zatím není stanovena konkrétní doba platnosti. Čeká se na data ohledně její účinnosti.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid pas

V rámci Evropské unie by mělo být podle návrhu komise navíc možné nadále cestovat i s negativním testem. Výjimku z cestovních omezení mají mít děti do 12 let a pracovníci klíčových profesí. Třetí dávka byla v Česku podána 737 tisícům lidí, dvě třetiny z nich jsou senioři. Po posilující dávce bylo pozitivně testováno téměř sedm stovek lidí, 87 z nich muselo být hospitalizováno a 17 vyžadovalo intenzivní péči. Podle České vakcinologické společnosti stoupá ochrana očkování po třetí dávce až na 90 procent.

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články