Primátor Hřib: Praha je na mutaci omikron připravená. Prozradil jak

Hřib se vyjádřil k omikronu. Podle něj se v Česku již masivně vyskytuje. Důležité je ho udržet na uzdě, aby se nemocnice nezahlcovaly.

i Zdroj fotografie: s vědomím Zdeňka Hřiba / Facebook
                   

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že se omikron v České republice již masivně vyskytuje. Vysoce infekční varianta omikron, kterou vědci poprvé zachytili v Jihoafrické republice, se už stihla rozšířit do desítek zemí. Mimo tuzemsko se omikron šíří v západní Evropě a v USA. Letecké společnosti ruší tisíce letů.

Musíme pohlídat nemocnice

„Varianta omikron se v České republice už masivně šíří. Zhruba od poloviny prosince se nám objevuje takový fenomén, se kterým se setkáváme vždy, když začíná další vlna s pomocí nové mutace. To znamená, že podíl nově nakažených v Praze přesáhne 10 procent celkového počtu pozitivně testovaných v celé ČR,“ citoval portál Extra primátora Hřiba.

iZdroj fotografie: s vědomím Fakultní nemocnice Motol / Facebook
FN Motol

„Naším úkolem je pohlídat si nemocnice, které kraje často provozují. V Praze jsou nemocnice primárně státní, nicméně i s těmi jsme v kontaktu. Druhá věc, která se nově přidává u varianty omikron, je zajištění pracovníků pro základní veřejné služby. Tempo šíření epidemie je u této mutace rychlejší, tudíž může dojít nejen k zahlcení nemocnic, ale i k problémům v této oblasti,“ cituje Reflex Hřiba.

Kromě západní Evropy a USA, kde už omikron převažuje, působí problémy také v Austrálii. Nový Jižní Wales ohlásil 26. prosince rekord denních přírůstků nakažených, a to 6394. Obrovský problém je také v letecké dopravě, aerolinky totiž nyní ruší tisíce letů.

Obchází imunitu

Omikron je podle odborníků specifický tím, že připomíná virózu. Způsobuje rýmu, bolest v krku a nachlazení. Hlavní odlišností je však jeho schopnost obejít imunitu vybudovanou očkováním. Tento fakt popisuje nová studie výzkumníků z Kolumbijské Univerzity publikovaná v časopise Nature.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Varianta omikron

Studie sděluje, že protilátky z nejdostupnějších vakcín, jako je například Moderna, Pfizer, AstraZeneca a Johnson & Johnson, jsou proti mutaci omikron významně méně účinné než proti původnímu viru. Imunita fungovala pouze u lidí s posilující třetí dávkou. Monoklonální protilátky jsou taktéž neúčinné. Dobrou zprávou však je, že dvě další nezávislé studie potvrzují, že představuje zhruba o 67 procent menší riziko hospitalizace než delta.

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články