Albert v Brně prodával zákazníkům zkažené kuřecí maso

Pokud máte rádi kuřecí maso a myslíte si, že jeho konzumací prospíváte svému zdraví, měli byste dávat pozor na to, jaké kupujete.

i Zdroj fotografie: Martin Strachoň / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Potraviny, které se prodávají v českých obchodech, ne vždy splňují požadované standardy kvality. Týká se to například i kuřecího masa. V létě jsme na Událostech247 psali třeba o mraženém kuřecím z Ukrajiny, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila v provozovnách JIP východočeská a obsahovalo bakterie salmonely.

Prsní řízky byly zkažené

Nedávno kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyrazili na kontrolu do prodejny Albert v Brně. Zaměřili se na Albertovo čerstvé kuřecí maso, konkrétně šlo o prsní řízky. Balení vážilo necelý kilogram a mělo datum spotřeby do 5.10. 2023. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři. Je proto možné, že někteří zákazníci mohou mít uvedený výrobek ještě doma. Konkrétně šlo o šarži L:422377138. Uvedené maso byste si k obědu či večeři určitě dát nechtěli.

iZdroj fotografie: SZPI
Uvedenou šarži by lidé podle inspekce neměli konzumovat

Inspektoři totiž zjistili, že kuřecí prsa po rozbalení zapáchají po kažení a mají oslizlý povrch. Potravina se přitom nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Při kontrole ovšem nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku a potravina neměla prošlé datum použitelnosti. „Do Alberta chodím často. Toto maso jsem si naštěstí nekoupila, ale špatnou zkušenost už mám také,“ řekla Událostem247 paní Jarka z Brna.

Na co dávat při koupi pozor

Nejde bohužel zdaleka o ojedinělý případ, kdy se v obchodech prodávalo zkažené maso. V létě například inspekce odhalila v jedné z prodejen potravin kuřecí křídla, která by zákazníci rozhodně jíst neměli. Jak jsme na Událostech247 informovali, byla totiž zkažená a silně zapáchala. Psali jsme také tom, že zkažené kuřecí maso se dříve prodávalo také například v Albertu v Hradci Králové. Inspektoři tam přišli na to, že prodejce maso skladoval v nevyhovujících teplotách.

Údajně čerstvé kuřecí maso prodejce prodával ve velkém. Křídla přitom byla zkažená a zapáchala

V obchodech je potřeba dbát na to, aby mělo kuřecí maso, které kupujete, krásnou narůžovělou barvu. Pokud vám pak kuřecí doma v lednici bledne a šedne, je nejvyšší čas je spotřebovat. Psali jsme, že až začne převládat šedá barva, pak už je lepší maso rovnou vyhodit. To samé platí, pokud se vám ruka skoro přilepí ke kuřeti a maso je velmi slizké a kluzké. Když i po opláchnutí tento stav zůstává stejný, maso určitě nejezte a raději ho vyhoďte. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články