Ceny pečiva letí nahoru. Za chleba už se za chvíli nedoplatíme, částky budou astronomické
Pokud patříte mezi pravidelné konzumenty pečiva, pak pro vás máme špatnou zprávu. V budoucnu si připlatíte, cena rohlíku se vyšplhá na téměř pět korun.
Ceny pečiva v České republice pravděpodobně znovu porostou a důvod tentokrát neleží u surovin. Pekárenský sektor upozorňuje na závažný nedostatek pracovníků, který tlačí celý obor do situace, kdy se zvýšené náklady promítnou do cen pro zákazníky. Pekárny totiž musí zvedat platy, aby přilákaly do pekárenského průmyslu nové zaměstnance a nemusely se tak potýkat s jeho nedostatkem.
Pečivo bude zase o něco dražší
Vývoj inflace v posledních měsících působil optimisticky, růst cen zpomaloval a obchodníci i spotřebitelé doufali v klidnější období. Říjnová data Českého statistického úřadu ale ukázala, že meziroční zdražení potravin se stále drží kolem 2,5 procenta. Významně se na něm podílejí potraviny, alkohol a tabákové výrobky. Zmíněná procenta se ale budou měnit, chystá se totiž výrazně zdražovat pečivo.
Jak redakce Událostí247 zjistila z portálů nabídek práce, měsíční mzdová sazba pro pekaře se průměrně pohybuje okolo 27 000 Kč, ve většině případů je však nižší a to v závislosti na podniku a také jeho lokalitě. Takový plat pro mnohé zaměstnance není zrovna lákavý, a to zvlášť s přihlédnutím k faktu, že se rozhodně nejedná o nenáročné povolání. Práce v pekárně je fyzicky namáhavá a finanční ohodnocení není podle expertů konkurenceschopné. Právě proto se pekárenský průmysl potýká s nedostatkem zaměstnanců a nebýt cizinců, za pečivo bychom se nedoplatili.
„Pekárenský průmysl se dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovníků, a v posledních letech stále více závisí na pracovní síle ze zahraničí. V tuto chvíli může jít až o jednu čtvrtinu všech zaměstnanců, ale toto číslo bohužel stále stoupá. Převážně jde o pracovníky z Ukrajiny, ale i tady už začíná být na trhu nedostatek, takže v poslední době se zvyšuje počet pracovníků z Filipín,” prozradil Událostem247 Bohumil Hlavatý, ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR.
Co to znamená pro spotřebitele
Kvůli celkovému nezájmu o tento typ povolání musejí podniky zvyšovat platy těm, kdo v oboru zůstávají, a tím zároveň přilákat i další potenciální zaměstnance. Navyšování platů ale následně výrazně ovlivní výslednou cenu pečiva v regálech. V roce 2022 bychom za kilogram bílého pečiva zaplatili v průměru okolo 50 korun, během tří let ale jeho cena vzrostla o více než 15 % na 66 Kč. V budoucnu má být ale ještě hůř.
Odhadnout budoucí vývoj je obtížné, jedno je ale podle odborníků jisté. Pokud se nepodaří do pekárenských provozů dostat více pracovních sil nebo neuplatnit jiné řešení, mohou ceny dále citelně růst a zákazníci zaplatí navíc několik korun za každý běžný nákup. Pokud by cena pečiva rostla stejným tempem, jen za obyčejný rohlík bychom v průběhu následujících tří let mohli zaplatit okolo 4,50 koruny.




