Podle vědců výroba a konzumace těchto potravin škodí zdraví nebo životnímu prostředí. V zemích Evropské unie by tak mohly být v budoucnu zakázány.
Redakce Událostí247 nedávno přinesla informace o tom, že Evropská unie (EU) rozšířila okruh surovin, jež lze v potravinářství legálně používat. Na seznam přibyl prášek z larev potemníka moučného. Nově se může přidávat třeba do těstovin, pečiva nebo mléčných produktů. Zároveň se ale na půdě EU chystá také několik zákazů. Zatímco na jedné straně tak možných potravin, jimiž lze jídelníček obohatit, přibývá, na straně druhé zase jiné produkty z obchodů v budoucnu nejspíš zmizí.
EU chce omezit dovoz některých zahraničních výrobků
Jak redakce Událostí247 zjistila z informací webu Financial Times, EU chystá omezení dovozu vybraných zemědělských produktů, které neodpovídají unijním ekologickým a zdravotním normám. Některé z těchto výrobků přitom pochází například ze Spojených států, kde mají rovněž odlišná kritéria pro pěstování. Konkrétně by mohlo jít třeba o zákaz amerických sójových bobů, které se pěstují s pomocí herbicidů jako je paraquat – látky, jež je v celé EU zakázaná.
Tento záměr EU má pak hned několik cílů. Především má samozřejmě chránit spotřebitele před konzumací problematických a potenciálně zdravotně závadných potravin. Zároveň má ale také pomoci evropským zemědělcům. Tímto by totiž měli získat větší ochranu před zahraniční konkurencí, jež využívá metody, které jsou v EU zakázané. Jedná se zejména o používání již zmíněných pesticidů nebo technologií s negativním dopadem na životní prostředí či zdraví lidí.
Chystá se i zákaz dalších potravin
Již za pár let pak z obchodů v zemích EU zmizí také produkty, při jejichž výrobě bylo použito takzvané kouřové aroma. To je dnes součástí mnoha výrobků s uzenou příchutí. Jedná se třeba o brambůrky, polévky nebo slaninu. Jak ale redakce Událostí247 ověřila na webu Evropské komise, od roku 2026, respektive 2029 (dle typů produktů) dojde k zákazu používání této látky, která je podle mnoha odborníků zdraví škodlivá. Producenti tak budou muset začít používat jiné dochucovadlo. Anebo s výrobou daných produktů přestat úplně.
Je možné, že všechna tato omezení narazí na značnou kritiku. Podle redakce Událostí247 by nicméně ochrana zdraví spotřebitelů měla být vždy na prvním místě. A pakliže existují pádné vědecké důkazy o tom, že dané postupy či látky skutečně lidskému zdraví nesvědčí, je zcela správné je zakázat.
Co si o omezování a zákazu potravin myslíte vy?


