Jaký je rozdíl mezi českým a zahraničním máslem? Odpověď Čechy zaskočila, výroba i chuť je úplně odlišná

Másla se od sebe mohou lišit v mnoha oblastech. Kromě obsahu mléčného tuku je zásadní také to, jak bylo vyrobeno.

i Zdroj fotografie: Carey Tilden/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Máslo – základní surovina, na niž mnoho Čechů nedá dopustit. A to i přes její zdražování. Jak redakce Událosít247 zjistila z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), v březnu činilo meziroční zdražení másla 27,3 procenta. Tím spíš tak lidé očekávají, že za tu cenu bude máslo skutečně kvalitní. Zjišťovali jsme proto, jak si Česko s máslem co do kvality stojí i jaká hlavní kritéria by tato surovina měla splňovat.

Máslo musí obsahovat určitý podíl tuku

Jak redakce Událostí247 zjistila na webu dTest, dle nařízení Evropské unie musí máslo obsahovat alespoň 80 až 90 procent mléčného tuku. Vody zde může být nejvýše 16 procent a ostatních složek, jako jsou třeba vitamíny nebo bílkoviny, maximálně 2 procenta. V Česku je pak obvyklý obsah tuku 82 procent. Zároveň se musí jednat pouze o živočišný tuk, nikoli rostlinný.

Soutěž o pobyt v lázních s all-inclusive

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

V Česku se prodává nekvalitní zamrazené máslo. Jak hi poznat, abyste nenaletěli?

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Obsah mléčného tuku je klíčový

Čas od času se pak rozvíří debaty také o kvalitě másel v Česku a ostatních zemích. Značný zájem vzbudil například test spotřebitelské organizace dTest z roku 2017. Z něj vyšla čeká másla lépe než ta německá. Kromě samotné kvality a složení je však podstatný také postup výroby. I ten může mít na výslednou podobu másel značný vliv.

Rozdíl jde poznat v konzistenci

Jak redakce Událostí247 zjistila z dřívějších informací webu TN, zatímco v Česku se máslo vyrábí tradičně ze sladké smetany, v některých zahraničních zemích volí jiný postup. Jedná se o metodu zvanou NIZO, která vznikla v Nizozemsku. Při výrobě se do másla přidávají ještě další mléčné kultury. Výsledkem je, že má měkčí konzistenci a také odlišnou chuť, která je v něčem podobná zakysané smetaně.

Tohle je to nejhorší máslo, které si v obchodě můžete koupit. I přesto ho má doma spousta Čechů

iZdroj fotografie: Matěj Baťha / Creative Commons / CC BY-SA
Máslo vyrobené metodou NIZO se lépe roztírá

Podle redakce Událostí247 je složení másla samozřejmě zásadní. Zda bylo vyrobeno tradiční či jinou metodou už ale za tak důležité nepovažujeme. Zejména pak, pokud to nemá vliv na kvalitu. Ocenili bychom však, pokud by tato informace o stylu výroby byla na máslech napsaná a zákazníci se tak dle ní mohli rozhodovat, který výrobek si koupí. To bychom považovali za transparentní a dobrý přístup.

Jakou značku másla nejraději kupujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články