Másla se od sebe mohou lišit v mnoha oblastech. Kromě obsahu mléčného tuku je zásadní také to, jak bylo vyrobeno.
Máslo – základní surovina, na niž mnoho Čechů nedá dopustit. A to i přes její zdražování. Jak redakce Událosít247 zjistila z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), v březnu činilo meziroční zdražení másla 27,3 procenta. Tím spíš tak lidé očekávají, že za tu cenu bude máslo skutečně kvalitní. Zjišťovali jsme proto, jak si Česko s máslem co do kvality stojí i jaká hlavní kritéria by tato surovina měla splňovat.
Máslo musí obsahovat určitý podíl tuku
Jak redakce Událostí247 zjistila na webu dTest, dle nařízení Evropské unie musí máslo obsahovat alespoň 80 až 90 procent mléčného tuku. Vody zde může být nejvýše 16 procent a ostatních složek, jako jsou třeba vitamíny nebo bílkoviny, maximálně 2 procenta. V Česku je pak obvyklý obsah tuku 82 procent. Zároveň se musí jednat pouze o živočišný tuk, nikoli rostlinný.
Čas od času se pak rozvíří debaty také o kvalitě másel v Česku a ostatních zemích. Značný zájem vzbudil například test spotřebitelské organizace dTest z roku 2017. Z něj vyšla čeká másla lépe než ta německá. Kromě samotné kvality a složení je však podstatný také postup výroby. I ten může mít na výslednou podobu másel značný vliv.
Rozdíl jde poznat v konzistenci
Jak redakce Událostí247 zjistila z dřívějších informací webu TN, zatímco v Česku se máslo vyrábí tradičně ze sladké smetany, v některých zahraničních zemích volí jiný postup. Jedná se o metodu zvanou NIZO, která vznikla v Nizozemsku. Při výrobě se do másla přidávají ještě další mléčné kultury. Výsledkem je, že má měkčí konzistenci a také odlišnou chuť, která je v něčem podobná zakysané smetaně.
Podle redakce Událostí247 je složení másla samozřejmě zásadní. Zda bylo vyrobeno tradiční či jinou metodou už ale za tak důležité nepovažujeme. Zejména pak, pokud to nemá vliv na kvalitu. Ocenili bychom však, pokud by tato informace o stylu výroby byla na máslech napsaná a zákazníci se tak dle ní mohli rozhodovat, který výrobek si koupí. To bychom považovali za transparentní a dobrý přístup.
Jakou značku másla nejraději kupujete vy?


