Pozor na oblíbené párky z Penny. Zjistilo se, že obsahují naprosto odporné věci. Nikdo z nás je za žádných okolností nesmí jíst

Většina z nás si dá jednou za čas k snídaní či večeři párek, salám, nebo třeba dobrou klobásku. Měli bychom však dávat pozor na to, co kupujeme.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Pokud si na těchto nezdravých pochoutkách rádi pochutnáváte i vy, buďte při jejich nákupu opatrní. Stále častěji se totiž stává, že je zákazník poté, co si doma zboží vybalí, nepříjemně překvapen. Události247 například informovaly o salámu Vysočina od výrobce Krahulík, u kterého se pod neporušeným obalem na povrchu vyskytovaly kolonie plísní bílé barvy.

Uzeniny bývají velmi rizikové

Mezi časté záchyty patří také právě párky. Někdy se ovšem může stát, že po jejich konzumaci se nám udělá špatně, protože prostě nebyly v pořádku. Právě proto na pravidelné kontroly vyráží Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Na závadné párky narazila například v prodejně Tobi Food v Novém Městě pod Smrkem. Tato uzenina však byla špatná už na první pohled. Na jejím povrchu se totiž vyskytovaly kolonie plísní bílé barvy.

Oblíbené párky z obchodu jsou extrémně škodlivé. Prodávaly se ve velkém, teď ale vyplavala pravda na povrch

iZdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
Čas od času narazí inspekce na závadné uzeniny

Před nedávnem si mohli závadné párky koupit také zákazníci obchodního řetězce Penny v Pardubicích. Konkrétně se jednalo o balení v plastové krabičce o hmotnosti 200 gramů. Výrobce Státní zemědělská a potravinářská inspekce na svém webu Potraviny na pranýři neuvádí. Datum spotřeby bylo do 31. 10. 2024. Protože si však někteří lidé dávají párky do mrazáku, je možné, že by je ještě někdo mohl mít doma.

Párky nemusí být jen zkažené

Výrobek podle inspektorů vykazoval známky kažení. Na povrchu i mezi jednotlivými párky byl patrný bílý šlem a drobné kolonie mikroorganismů. Jak víte, potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Chladící zařízení, ze kterého byl výrobek uváděn na trh, mělo podle teplotních záznamů den před odběrem vzorku poruchu chlazení. Je tedy možné, že se párky zkazily až na prodejně.

Vrchol nechutnosti: Na pohled chutné párky ze všemi známého obchodu jsou definicí tragédie. V životě je nejezte, jde o zdraví

iZdroj fotografie: Depositphotos
Téměř jakýkoliv druh uzeniny mají Češi ve velké oblibě

Někdy však mohou být párky na první pohled v pořádku, ale nejsou to, za co je výrobce vydává. Závadné kuřecí párky objevili inspektoři v jedné z prodejen obchodního řetězce Lidl v pražských Stodůlkách. Ve výrobku z Polska byl zjištěn o dost nižší obsah masa, než bylo deklarováno na obalu. Vzorek kuřecích párků od výrobce Pikok měl podle obalu obsahovat 94 procent masa. Podle kontroly ale měl vzorek pouhých 69,8 procenta.

Koupili jste si v obchodě tyhle párky?

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články