Maso je zdrojem bílkovin a zejména sportovci ho ve své stravě potřebují, ale ne vždy je našemu zdraví prospěšné.
Nákazy z jídla jsou vždy nepříjemné. Mezi nejznámější původce zdravotních problémů patří bakterie salmonela, která se vyskytuje především v mase. Víte od nás, že tato bakterie způsobuje známé onemocnění salmonelóza. Jejím typickým projevem je nevolnost doprovázená intenzivním průjmem.
Pozor na maso z Polska
Velmi často bývá infikované maso dovezeno z Polska. Až se tedy vydáte do prodejny potravin na nákup masa, raději si pořádně zkontrolujte zemi jeho původu. Možná si ještě pamatujete kauzu z roku 2019, kdy se z Polska dostalo na český trh asi 300 kilogramů hovězího masa, které obsahovalo bakterie salmonely. Podle Evropské komise tehdy takto bylo zasaženo nejméně 14 zemí. Psal o tom web Český rozhlas.
Před nedávnem se závadné maso z Polska objevilo v prodeji opět. V mletém mase, které prodávali v obchodním řetězci Tesco, našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce bakterie salmonely. Vzhledem k datu spotřeby do 20. října už maso sice v prodeji není, ale lidé by ho mohli mít třeba ještě doma v mrazáku. Proto si ho doma raději pořádně zkontrolujte. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři.
Bakterie nezničí ani skladování v mrazáku
Jde o mix různých druhů masa. Vzorek odebrali inspektoři v prodejně v Tachově. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv, a proto je nutné, pokud takové maso máte v mrazničce, ho okamžitě vyhodit do koše a o jeho konzumaci vůbec neuvažovat. Bakterie salmonely by podle informací na webu Státní veterinární správy měla ničit teplota 60 stupňů Celsia a vyšší.
Salmonelóza se obvykle u člověka projevuje jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin. Má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji 24 až 48 hodin. Charakteristické jsou průjmy s velkou frekvencí stolic, ale bez přítomnosti krve. Někdy se objevuje i zvracení a téměř vždy je přítomna horečka. U malých dětí, starších a oslabených osob hrozí salmonelová sepse, která může být smrtelná.